Ľubomír Hudačko Rôzne

Zoznámte sa s nimi: Až 5 sestričiek z Prešovského okresu získalo prestížne ocenenie!

Okrem lekárov sú dôležitou súčasťou každej nemocnice či ambulancie aj zdravotné sestry. Tak je to aj v Prešovskom okrese. Až päť z nich v týchto dňoch dostalo prestížne ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi: Až 5 sestričiek z Prešovského okresu získalo prestížne ocenenie!
Zdroj: SKSaPA

Sestry tvoria dôležitý článok v poskytovaní zdravotníckej starostlivosti, pretože bez nich by nebolo možné realizovať klinickú medicínu v praxi. Stávajú sa čoraz dôležitejšími členmi zdravotníckeho tímu, lebo práve ony sú v najužšom kontakte s pacientom. Pocty sa v týchto dňoch dočkalo aj viacero sestier z Prešovského okresu.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier bolo totiž ocenených aj 5 sestier a pôrodných asistentiek práve z nášho okresu. „Ocenenie Biele Srdce na celonárodnej úrovni od slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek získali Ľudmila Dzivá a Gabriela Nováková a to v kategórii sestra a pôrodná asistentka v praxi, Monika Smolnická v kategória sestra a pôrodná asistentka – manažérka a pamätnú medailu Rady komory získali Beáta Čonková a Ružena Rohaľová,“ uviedla Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA)

Na slávnostnom galavečeri sa zúčastnilo 250 sestier a pôrodných asistentiek z celého Slovenska. Ocenenie Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. „Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta,“ priblížila ďalej Lazorová.

Zoznámte sa so zdravotnými sestrami z okresu Prešov, ktoré tento rok získali prestížne ocenenie:

Ocenenie v kategórii sestra a pôrodná asistentka v praxi

Ľudmila Dzivá

Svoje profesionálne vedomosti a zručnosti podľa slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek využíva v prospech poskytovania kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti už od roku 1993 po ukončení štúdia na Strednej zdravotníckej škole v Prešove. Pracuje ako členka rady regionálnej komory v Prešove od roku 2003. „Pôsobila ako detská sestra, neskôr operačná sestra. Je mentorkou klinickej praxe na Vysokej škole sv. Alžbety, konzultantkou a oponentkou bakalárskych prác. Prednáškové aktivity neobmedzuje len na svoje pracovisko, ale svoje poznatky a postoje prezentuje i na celoslovenských konferenciách. Jej prínos a aktivity pre sestry a pôrodné asistentky sú viditeľné aj v jej pôsobené v Odborovom združení sestier a pôrodných asistentiek,“ uviedla Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

Gabriela Nováková

Vedomosti a zručnosti využíva v praxi už od roku 1988 po ukončení Strednej zdravotníckej školy v Prešove. Pracovala na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení, neskôr na oddelení funkčnej diagnostiky. „Vedomosti získané celoživotným vzdelávaním sa vždy snaží uplatňovať v praxi ako aj pri výučbe študentov. Pôsobí ako krajský odborník pre ošetrovateľstvo pri Ministerstve zdravotníctva SR. Autorsky sa podieľala na viacerých prácach týkajúcich sa ošetrovateľskej problematiky. Vždy bojovala o zlepšenie postavenia sestier. Je zakladajúcim členom Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, aktívnou členkou regionálnej komory Prešov,“ prezradili o Gabriele Novákovej v komore sestier.

Ocenenia v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – manažérka

Monika Smolnická

Moniku Smolnickú charakterizujú spolupracovníci ako sestru telom i dušou. Je osobnosťou, ktorá dokáže svoje teoretické vedomosti triezvo a reálne aplikovať vo vyše 30 ročnej praxi, vzdeláva nielen svoje kolegyne, ale aj celý zdravotnícky tím. „Ako námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť ale aj ako vedúca sestra na Oddelení úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice v Prešove vždy vedela zaujať postoj k riešeniu rôznych aj nepríjemných situácií. Je aktívnou členkou Komory, spoluorganizátorkou mnohých vzdelávacích podujatí, mentorkou pre študentov ošetrovateľstva a spoluautorkou štandardov, protokolov a iných materiálov pre ošetrovateľskú prax,“ informovali zo SKSaPA.

Ocenenie v podobe pamätnej medaily Rady komory

Beáta Čonková

Štúdium na Strednej zdravotníckej škole v Prešove v odbore zdravotná sestra ukončila v roku 1993. V povolaní sestry pôsobila v Prešovskej nemocnici 22 rokov. Kolegyne a kolegovia vždy oceňovali jej trpezlivosť pri odovzdávaní praktických zručností nováčikom. „V roku 2012 sa rozhodla zastupovať sestry Prešovskej nemocnice nielen na papieri, ale i v reálnom živote a spolu s kolegyňami založili sesterské odbory. Pri tejto neľahkej práci sa stretla s množstvom sestier, ktoré podporovala, hájila ich záujmy, podávala mnohé návrhy a pripomienky na zlepšenie ich pracovných a sociálnych podmienok. Čonková je sestra s veľkým srdcom, ochotná pomôcť človeku za každej situácie, profesionálne i ľudsky uznávaná bojovníčka,“ uviedla komora.

Ružena Rohaľová

V roku 1979 úspešne ukončila štúdium na Strednej zdravotníckej škole v Prešove v odbore detská sestra. Deťom sa venovala v profesionálnom živote najskôr na novorodeneckom oddelení, neskôr na Klinike pediatrie na oddelení batoliat a väčších detí Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. „Svoje skúsenosti využila i na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti ako sestra špecialistka v tomto odbore. Má rada výzvy, nebojí sa skúsiť nové veci a vie pracovať pod stresom. Bola jednou zo sestier, ktorá podala výpoveď, aby poukázala na to, že reálne je odhodlaná bojovať za správnu vec a za zlepšenie pracovných podmienok sestier a pôrodných asistentiek,“ zakončili informácie o ocenených sestrách zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Môže vás zaujímať:

Prešovský okres má v celom kraji prvenstvo: Najviac detí sa narodilo práve u nás

Ich krásne úsilie neušlo pozornosti: Veľká pocta pre pedagógov z nášho okresu, ocenil ich sám minister!

Tri najlepšie strojárske výrobky vyrobené na Slovensku? Uspela aj známa prešovská spoločnosť!

foto: archív SKSaPA

Ocenené zdravotné sestry? Bodovali aj tie z okresu Prešov
4
Galéria
Zdroj: SKSaPA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM