Ľubomír Hudačko Šport

Mladíci, čo dokážu neuveriteľné kúsky: Zoznámte sa s prešovskými parkouristami, VIDEO

Mladí chalani z Prešova si toho v meste preskákali naozaj dosť. Venujú sa totiž parkouru, pričom ich na ňom najviac baví risk a adrenalín.

Ilustračný obrázok k článku Mladíci, čo dokážu neuveriteľné kúsky: Zoznámte sa s prešovskými parkouristami, VIDEO
3
Galéria
Zdroj: tím B.O.C

Komunita parkouristov v Prešove neustále narastá. Pridávajú sa hlavne deti a dorast, čo tunajší tím B.O.C (Boys Of Courage) zaregistroval aj na spoločných stretnutiach parkouristov. O tom, kedy chalani začali natáčať videá z mesta na youtube a čo zaujímavé pri svojich aktivitách zažili nám poskytli rozhovor a to v zložení Lukáš Zummer, Daniel Krištof, Vlado Toth a Juraj Toth.

Koľko členov má vaša komunita parkouristov a čomu všetkému sa venujete?

Tento rok sme zorganizovali dva špeciálne parkour jamy, prvý začiatkom letných prázdnin a druhý koncom letných prázdnin. Venujeme sa parkouru a freerunningu. Parkour vznikol vo Francúzsku a postupne sa šíril do sveta. Na Slovensko prenikol v roku 2004 a postupne sa rozrastá. Freerunning je akýmsi rozšírením parkouru o gymnastické prvky – saltá či premety. V posledných rokoch sa to dosť riešilo, no momentálne je parkour a freerunning nastavený na pojem pohyb všeobecne. Robíme to, čo nás baví, miešajú sa rôzne štýly break dance-u, capoeira-i a parkourista kombinuje tieto pohyby v akomkoľkvek prostredí v lese, na dedine, v telocvični no najčastejšie je to asi v mestskom prostredí. Čo sa týka našej parkourovej skupiny B.O.C – momentálne máme 6 členov. Trénujeme, rozvíjame sa a ukazujeme širokej verejnosti, čo je to parkour a čo pre nás znamená.

Ste všetci z Prešova?

Áno, čo sa týka našej skupiny Boys Of Courage, všetci sme z Prešova a blízkeho okolia.

Aký máte vzťah k mestu Prešov?

Keďže je to domov všetkých členov, cítime sa tu veľmi dobre. Radi tu trénujeme a zveľaďujeme mesto našimi aktivitami. Chceli by sme zveľaďovať naše krásne mesto aj naďalej, no často sme v poslednej dobe odrádzaní od aktivít, ktoré máme v plánoch. Chceli by sme prispieť či už ku kultúrnemu alebo športovému rozvoju mesta, ale takisto aj vzdelávať parkourom mladšiu generáciu a posúvať to, čo sme sa naučili ďalej medzi mladých, práve tu u nás v Prešove. Ako sme si všimli za posledné obdobie dvomi zorganizovanými akciami, mladá generácia má veľký záujem o parkour, čo nás veľmi teší. Veríme, že sa nájde spôsob, ako s tým pokračovať.

Tím B.O.C z Prešova: V uliciach mesta natáčajú parkouristi videá
2
Galéria

Kedy vam napadla prvá myšlienka založiť komunitu parkouristov a produkovať videá na youtube?

Ako spomínané zoskupenie fungujeme od roku 2006 a vtedy sme vydali aj naše prvé video. Asi v tomto období nám napadla prvá myšlienka zdieľania našich pokrokov a skokov cez video. Ďalej sme tú videotvorbu stále zdokonaľovali, či už po skokovej alebo technickej stránke, ako to natočiť, aby to čo najlepšie vyzeralo a akú techniku použiť, aby sme zlepšili výzor našich videí. A takto sa snažíme vyvíjať dodnes a produkovať videá, ktoré majú zmysel, sú niečím zaujímavé, niekedy možno humorne podané a hlavne sa snažíme priniesť vždy niečo nové.

Ktoré miesta v Prešove sú najideálnejšie na realizáciu vašich kúskov?

Trénujeme tu od našich začiatkov a dá sa povedať, že máme celý Prešov už preskákaný. Niekedy sa to môže zdať byť otravné, priam nudné chodiť trénovať na tie isté miesta a skákať to isté dookola. No to neplatí pre ľudí, ktorí radi tvoria a sú kreatívni. Pretože, ak prídete na jedno miesto aj 1000-krát a vymyslíte stále nový prvok, tak vždy odídete s dobrým pocitom, že je to naozaj dobré miesto a chcem sa tam vrátiť. A takto to funguje aj u nás, snažíme sa makať . Medzi tie najznámejšie prešovské miesta (u parkouristov spoty) patrí Záhrada Umenia, Stromoradie, fontána a okolie pre Bielym domom a takisto park na Hlavnej.

Nie je vaša záľuba trochu riskantná? Mali ste už aj zlomeniny, prípadne iné úrazy?

Áno, toto umenie pohybu je riskantná záležitosť, skáčeme rôzne saltá, preskakujeme cez rôzne prekážky či strechy. Práve tento risk a adrenalin nás na tomto umení baví najviac. Ako aj pri inom umení či športoch, aj pri tomto sa stávajú rôzne zranenia. Niektoré sú spôsobené tým, že sa človek precení a doplatí na to, ale stávajú sa aj náhodné zranenia ako pošmyknutie alebo zľaknutie sa, ktoré človek niekedy nevie predvídať. Samozrejme, našli sa aj u nás zranenia, takým najčastejším v našej skupine boli potrhané väzy v kolene, ktoré bolo potrebné operovať, alebo rozbitá hlava. Okrem toho su bežné klasické odreniny, pretože tomu sa pri našom pohybe nevyhneme.

Ako na vás reagujú okoloidúci, aké máte skúsenosti?

Okolie sa delí na dve skupiny a to tí, ktorí nás podporujú, pristavia sa a pýtajú sa rôzne zaujímavosti z oblasti parkouru. No a tá druhá skupina nás považuje za vandalov. Ide väčšinou o starších ľudí, ktorí, žiaľ, nechápu, že mesto či prekážky neničíme. No vždy sa snažíme vysvetliť, čo tento šport znamená pre nás, aký to ma prínos, že týmto mestom propagujeme nás a naše mesto a samozrejme spájame komunitu. No v poslednej dobe je viac tých, ktorí obdivujú tento šport, myslíme si, že ľudia začínajú byť viac liberálnejší a radi vidia niečo nové, zaujímavé a netradičné, čím parkour a freerun jednoznačne je.

Čo by ste chceli v budúcnosti ako komunita dosiahnuť, aké máte ciele?

Odjkaživa sme mali a doteraz máme ambíciu zanechať pre mladšie generácie parkouristov parkour halu v Prešove, ktorá by im poskytla skvelú možnosť ako bezpečne začať s parkourom, ako sa mu naplno venovať za každého počasia a ďalšie výhody spojených s takouto halou. Taktiež sa pokúšame o tvorbu zaujímavých videí, ktorými sa snažíme motivovať mladých a inšpirovať ich, aby sa začali venovať niečomu hodnotnejšiemu, ako je len vysedávanie za počítačmi alebo nezmyselne strávené večery.

Zažili ste aj kuriózne zážitky počas vašich úkonov?

Okrem „zvyčajných“ nechápavých reakcií ľudí na naše pohybové umenie sme sa stretli už aj s opilcom, ktorý ani na minútu neváhal pustiť sa do fyzického konfliktu s mnohopočetnou bandou „vandalov“ ako o nás klamlivo zvyknú hovoriť, ktorého sme sa, samozrejme, snažili slušne odbiť. A tak sme sa radšej rozumnejšie presunuli na iné miesto. Takíto ľudia niekedy vedia pokaziť deň. Takéto situácie vznikajú častejšie, no my sa ich snažíme stále rozumne vyriešiť.

Čo pre vás vlastne parkour znamená?

Parkour je šport, umenie, pre niektorých aj životný štýl. V definícii, o čo vlastne ide sa rôzni predstavitelia tejto disciplíny nezhodujú vo všetkom. Pre niekoho je to o pohybe, pre iných ide o akýsi druh pohybového umenia, niečo ako tanec. Pre iných je parkour životný štýl. Základom parkouru je dostať sa z bodu A do bodu B plynule, bezpečne, s využitím schopností vlastného tela čo možno najplynulejším spôsobom. Parkouristi často hovoria: “Kde iní vidia prekážku, my vidíme cestu…”. Mnohokrát sa v parkoure stretávame aj s mentálnymi blokmi, keď musí byť človek pri prekonávaní prekážok psychicky pripravený, čo nás potom v hektickom svete učí čeliť problémom s chladnou hlavou.Tejto zaujímavej, trošku nebezpečnej a skutočne neľahkej disciplíne sa postupom času začalo venovať množstvo mladých ľudí nielen vo svete, ale aj na Slovensku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Prešovskí parkouristi: V meste neraz pútajú pozornosť
3
Galéria
Zdroj: tím B.O.C
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM