Kultúra

KOMPLETNÝ PROGRAM: Do Prešova zavíta známy medzinárodný filmový festival

Už onedlho zavíta do nášho mesta známy medzinárodný filmový festival. Jeho súčasťou budú jedinečné filmy aj sprievodné diskusie.

Ilustračný obrázok k článku KOMPLETNÝ PROGRAM: Do Prešova zavíta známy medzinárodný filmový festival
Zdroj: TASR

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm zavíta v dňoch 11. – 12. decembra do kultúrneho centra Wave v Prešove. Pre návštevníkov je pripravený pestrý program dokumentárnych filmov, ktoré prenesú diváka prostredníctvom filmového plátna do divokej prírody, ale aj priamo do centra nelegálneho obchodu.

Cieľ

Okrem jedinečných filmov z celého sveta festival počas dvoch dní prináša aj sprievodné diskusie – O živých riekach a Kus cesty za nami – nové výzvy pred nami, ktorá je venovaná téme komunálnych odpadov v Prešove. Na svoje si prídu aj žiaci základných a stredných škôl, pre ktorých je pripravený doobedný Junior festival v priestoroch Kina Scala.

Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvárať priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. V rámci celoročnej TOUR prináša festival Ekotopfilm – Envirofilm do regiónov Slovenska výber najlepších filmov aktuálneho ročníka.

„Naša spoločnosť sa mení, naše prostredie je už iné. Obdobie, ktoré v súčasnosti žijeme je výrazne ovplyvnené ľudskou činnosťou. Vidíme to v našich festivalových filmoch každý rok. Tento rok premietame niekoľko filmov, ktoré dokazujú, že naša planéta je už odlišná, ako sme ju poznali. Ľudia často myslia iba na svoj komfort a neplánujú zmeniť svoj životný štýl. My sa snažíme verejnosť inšpirovať k zmene," vysvetľuje zmysel podujatia generálny riaditeľ festivalu Peter Lím. Podotýkame, že vstup na festival je voľný. Pozrite si jeho program.

EKOTOPFILM – ENVIROFILM, PREŠOV – WAVE, PROGRAM:

Utorok 11.12.2018

16:00 Medvede z Kamčatky. Zrod života/SK Dabing

Juhokamčatská federálna rezervácia sa často nazýva aj medvedí raj. Prírodopisný film meditatívneho typu sleduje 7 mesiacov dve medvedice a ich medvieďatá, odhaľuje tajomstvá ich každodenného života. Vďaka hudbe a ruchom prírody sa môžete úplne ponoriť do nádhernej divočiny, cítiť jej silu medzi sopkami, riekami a divokou zverou, a zároveň zakúsiť dôležitú hranicu, ktorú by človek nikdy nemal prekročiť.

17:00 Živá rieka/SK znenie

Je začiatok mája. Hučiaca riava, napájaná topiacim sa snehom, mení smaragdovú vodu horských plies na bielu penu. Stovky prameňov krištáľovo čistej vody sa v tatranskej divočine postupne zlievajú, aby vytvorili jednu z posledných divokých riek strednej Európy. Tam, kde bol les je rieka a tam, kde bola rieka, zostali len do biela obrúsené kamene a piesok. Voda ničí, no súčasne tvorí a podporuje mnohoraké formy života. Film o rieke Belá.

18:00 Mimo plátna: O živých riekach

Film Živá rieka, ktorý je o rieke Belá, uzatvára tatranskú trilógiu a tvorcovia zažili pri jeho vzniku množstvo nezabudnuteľných, krásnych aj prekvapivo nebezpečných momentov. Podarilo sa im priniesť nevšedné scény, ktoré už iba ťažko uvidíte niekde inde. Hovoria, že film Živá rieka v sebe nesie asi najhlbšie ekologické posolstvo a veria, že nám pomôže inak vnímať aj voľnú krajinu okolo nás, aby sme jej dokázali prinavrátiť aspoň časť jej niekdajšej pestrosti a krásy. Jeden z autorov, Karol Kaliský, príde porozprávať o zážitkoch z natáčania, o význame nespútaných riek pre životné prostredie a o aktivizme.

19:00 Pytliacke podsvetie/SK titulky

Na čiernom trhu je roh nosorožcov jedným z najviac obchodovaných artiklov. Hlavné zločinecké syndikáty s ním obchodujú rovnako ako s drogami a zbraňami. Rohy dospelých jedincov majú hodnotu až 250 000 $. Miestni dedinčania, ktorí toto ohrozené zviera zabíjajú, dostávajú od dobre organizovaných zločineckých skupín len zlomok tejto ceny. Čína vyhlásila svoj plán zakázať domáci komerčný obchod so slonovinou a rohmi za účelom ochrany ohrozených afrických druhov zvierat.

19:50 Slamky SK titulky

Silný dokumentárny film o plastových slamkách a iných formách plastového odpadu, ktorý sa dostáva do našich vodných tokov a oceánov. Predstavuje jednotlivcov, skupiny a firmy po celom svete, ktoré sa snažia pomocou výchovy, osvety, spolupráce a rozvoja politiky znižovať používanie plastových slamiek využitím ich neplastových náhrad. Úvod zábavného a vzdelávacieho filmu patrí farebnej animácii a hlasu oscarového herca Tima Robbinsa.

20:30 Biele šálky už netreba/SK Dabing

Tento dokumentárny film predstavuje dánsku neziskovku INDEX: Dizajn, ktorý mení život, ako aj históriu rovnomennej medzinárodnej dizajnérskej súťaže. Oboznamuje nás s najinovatív­nejšími víťazmi ceny INDEX, ktorí predstavili svoje dizajnové riešenia v oblastiach bývania, predchádzania slepoty, likvidácie nášľapných mín, distribúcie vakcín a krvi do odľahlých oblastí, čistenia oceánov, či pomoci ako zabrániť úmrtnosti novorodencov a matiek. Všetky projekty stoja na princípoch sociálnej, ekonomickej a ekologickej udržateľnosti.

Streda 12.12.2018

16:00 Zrodené z ohňa/SK Dabing

Príbeh búrlivej sily Zeme, ktorá stvorila svet neopakovateľnej biodiverzity a krásy. Ostrovy na juhovýchode Ázie sú jedinečné oblasti s lezúcimi kengurami a boxujúcimi prasatami, kde sa vtáčatá liahnu priamo z popola vybuchujúcej sopky. Táto neopísateľná rôznorodosť je výsledkom zrážky dvoch celkom odlišných svetov a miliónov rokov evolúcie.

17:00 Po záruke/SK Titulky

Ako ďaleko zájdete v Nórsku, ak sa budete stravovať výlučne potravinovým odpadom? Zdá sa, že dosť ďaleko. Potravinový odpad predstavuje pre malú, zato bohatú krajinu obrovský problém, kde štvrtina potravín končí v smetnom koši. Štyria mladí aktivisti sa rozhodnú na situáciu upozorniť, a tak sa vydajú na cyklovýlet zo Severného mysu až na juh Nórska, zdolávajúc 3000 km dlhú trasu. Dajú si sľub, že sa budú stravovať len jedlom po záruke zo supermarketov, a čoskoro zistia, že vďaka potravinovému odpadu môžu žiť ako králi. Čo to ale vypovedá o ich krajine a našom spôsobe života?

18:00 Mimo plátna: Kus cesty za nami – Nové výzvy pred nami | Komunálne odpady v Prešove

Zaujíma vás, ako je možné v meste Prešov znižovať množstvo komunálnych odpadov, predchádzať ich vzniku a správne ich triediť? Menia sa obchody a spotrebiteľské návyky? Príďte na diskusiu so špičkovými odborníkmi a dozviete sa odpovede aj na tieto otázky. Technické služby mesta Prešov priblížia, čo všetko urobili v roku 2017 a 2018 v oblasti pre zníženie celkového množstva odpadu a zlepšenie triedenia. Organizácia zodpovednosti výrobcov NATUR-PACK, ktorá triedený zber financuje, vysvetlí, ako dopadla nedávna analýza triedeného odpadu obyvateľov Prešova. Dozviete sa tiež, ako sa darí vzdelávať deti zážitkovou ekovýchovou organizácie Eviana, a mnoho ďalších zaujímavostí.

19:00 Posledné prasa/SK Dabing

Film je lyrickou meditáciou o tom, aké to je byť vnímavou bytosťou, ktorá má silu zabíjať. Ponúka hlboký a empirický pohľad na posledný rok bukolického života farmára, ktorý narúšajú každotýždenné cesty jeho prasiat na porážku. Jeho ojedinelé, intímne hĺbanie odhaľuje narastajúci konflikt života, ktorý strávil „kupčením so smrťou“.

20:00 Jane/CZ Dabing

Známy režisér Brett Morgen, nominovaný na Oscara a Emmy použil z archívov National Geographic poklad, ktorý tam ležal 50 rokov a ešte nikdy ho nikto nevidel. Zábery 16 mm filmu umožňujú vidieť priekopnícku ochranárku Jane Goodall v celkom novom svetle. Film rozpráva jej životný príbeh, ktorý sa začal v roku 1960 príchodom 26 ročnej Britky do odľahlej oblasti severozápadnej Tanzánie, aby tu viedla štúdiu o šimpanzoch. Morgen ponúka neopakovateľný, intímny portrét ženy, ktorá sa napriek všetkému stala jednou z najobdivova­nejších ochranárok prírody na celom svete.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM