Správy

Hospodárenie Prešova v roku 2015? Prebytok viac ako 4 milióny eur

Mesto ukončilo vlaňajší rok po vylúčení finančných operácií s prebytkom vo výške viac ako štyri milióny eur. Prešovskí mestskí poslanci na zastupiteľstve záverečný účet schválili bez výhrad.

Ilustračný obrázok k článku Hospodárenie Prešova v roku 2015? Prebytok viac ako 4 milióny eur
Zdroj: TASR

Keďže finančné operácie sa skončili so schodkom vo výške viac ako 2,4 milióna eur, na účte mesta ostali disponibilné zdroje v sume vyše 1,6 milióna eur.

Bez výhrad

Po vylúčení účelovo určených dotácií, zostatok reálnych disponibilných zdrojov predstavuje sumu vyše 1,4 milióna eur. Celá táto suma bude rozdelená na dve časti a pridelená do rezervného fondu a mimorozpočtového peňažného fondu. Prešovskí mestskí poslanci na štvrtkovom mimoriadnom zastupiteľstve záverečný účet schválili bez výhrad, čo im odporúčal aj hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst. Rozpočet na rok 2015 schvaľovali poslanci až v januári daného roka.

Prečítajte si tiež: Poslanci schválili Martina Ďurišina za druhého viceprimátora: Odhlasovali mu plat 2565 eur

Rozpočet sedemkrát upravili

Dovtedy mesto hospodárilo podľa rozpočtového provizória. Rozpočet mesta bol schválený ako vyrovnaný v celkovej výške príjmov aj výdavkov cez 59 miliónov eur. V priebehu roka poslanci rozpočet sedemkrát upravili, primátorka Andrea Turčanová z úrovne svojej kompetencie urobila desať rozpočtových opatrení. Po všetkých zmenách bol rozpočet upravený v príjmovej aj výdavkovej časti na sumu viac ako 63,4 milióna eur.

Prečítajte si tiež: Poslanci v Prešove odklepli desaťtisíce eur: Ujde sa futbalovému turnaju aj na kostol

Do príjmovej časti boli zakomponované cudzie zdroje vo výške cez 578 000 eur. Plnenie skutočného rozpočtu príjmov bolo na 98,75 %, čo predstavuje sumu 62,6 milióna eur. Čerpanie rozpočtu výdavkov po úpravách bolo na 96,19 %, ide o sumu mierne nad 61 miliónov eur. Dobrý výsledok hospodárenia mesta za minulý rok vidí vedúca odboru ekonomiky a podnikania Martina Kolarčíková vo viacerých pozitívnych oblastiach.

Zmätočné hlasovanie

„Je to jednak dobrý vývoj podielovej dane, naše úsporné opatrenia čo sa týka bežných výdavkov. Už v septembri sme pristúpili k viazanosti a potom je to časť na investičnej výstavbe,“ konkretizovala Kolarčíková. Mesto sa však vlani pasovalo aj so starými dlhmi za roky 2013 a 2014 v celkovej výške viac ako 400 000 eur.

Prečítajte si tiež: Prešovskí učitelia za svoju prácu zožali uznanie: 5 pedagógov, ktorých zaradili medzi naj v celom kraji

Najväčšie čiastky sa týkali údržby verejnej zelene, čistenia verejných priestranstiev a úhrady nákladov po prietrži mračien a následnom zosuve pôdy v meste. Prešovskí poslanci o vlaňajšom hospodárení mesta už raz hlasovali, a to 23. mája, no pre zmätočné hlasovanie záverečný účet vtedy neprešiel. Mohli to napraviť na riadnom zastupiteľstve 16. júna, avšak vtedy program rokovania neschválili, a preto sa konalo mimoriadne zastupiteľstvo.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM