Správy

Poslanci schválili Martina Ďurišina za druhého viceprimátora: Odhlasovali mu plat 2565 eur

Prešovskí mestskí poslanci schválili zvolenie Martina Ďurišina do funkcie druhého zástupcu primátorky. A to s účinnosťou od 1. júla.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili Martina Ďurišina za druhého viceprimátora: Odhlasovali mu plat 2565 eur
Zdroj: TASR

Poslanci mu odhlasovali plat vo výške 75 percent z výšky platu súčasnej primátorky, čo vychádza na sumu 2565 eur. Rozsah poverenia zastupovania mu určí primátorka Andrea Turčanová.

S návrhom prišiel Ahlers

S návrhom prišiel predseda poslaneckého klubu Lepší Prešov Ján Ahlers (#Sieť). Klub vznikol iba pred dvoma týždňami, keď časť poslancov za #Sieť, Most-Híd a nezávislí opustili pravicový klub podporujúci primátorku. Následne podpísali zmluvu o spolupráci s poslaneckým klubom Smer-SD, nezávislí a SNS. Ahlers svoj návrh na vymenovanie druhého viceprimátora odôvodnil tým, že zákon hovorí, že pokiaľ má obec viac ako 20 000 obyvateľov, môže mať dvoch zástupcov.

Prečítajte si tiež: Skvelá správa pre Prešovčanov: Poznáme dátum otvorenia Delne a vaše peňaženky sa potešia!

Ako uviedol, návrh predložil za obidva poslanecké kluby, ktoré sa na tomto postupe dohodli. Za návrh hlasovalo 16 poslancov, proti boli deviati, hlasovania sa zdržali dvaja, nehlasoval jeden poslanec. Poslanci ďalej schválili zmeny v mestskej rade, kde odvolali Martu Kollárovu (nezávislá), ktorú vystrieda Ján Ahlers. Odhlasovali tiež zmeny v orgánoch mestských firiem a v odborných komisiách. Svoje postavenie si tým posilnili poslanci nového poslaneckého klubu Lepší Prešov.

Čo na to primátorka

Turčanová uviedla, že je povinná podpísať uznesenie, ktoré je legitímne, je v súlade so zákonom a neodporuje záujmom mesta. „To, či to neodporuje záujmom mesta a či je to v súlade so zákonom, vyhodnotia naši právnici a týka sa to všetkých vo štvrtok prijatých uznesení,“ zdôraznila primátorka.

Prečítajte si tiež: A je to tu! Práce na obchvate Prešova už obnovili, prvé fotky z miesta

Keďže poslanci vo štvrtok prijali uznesenie, na základe ktorého je obsadenie funkcie druhého viceprimátora stanovené už o deň po hlasovaní, Turčanová požiadala prednostku úradu, aby sa s právnikmi stretla hneď ráno, prešli všetky schválené návrhy, či je možné ich podpísať a splniť. Na základe ich stanoviska sa rozhodne, či uznesenie podpíše.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM