Ľubomír Hudačko Samospráva

Prešovskí učitelia za svoju prácu zožali uznanie: 5 pedagógov, ktorých zaradili medzi naj v celom kraji

Na veľkej scéne Divadla J. Záborského sa v pondelok konalo slávnostné ukončenie školského roka v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Pri tejto príležitosti župa ocenila najúspešnejších pedagogických pracovníkov. A nechýbajú medzi nimi ani učitelia z Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí učitelia za svoju prácu zožali uznanie: 5 pedagógov, ktorých zaradili medzi naj v celom kraji
Zdroj: TASR

Spolu 20 pedagógov z celého kraja získalo plaketu Jána Ámosa Komenského – Sophista pro regione – učiteľ múdrosti pre región. „Návrhy na ocenenie posielali riaditelia škôl a o ocenení rozhodovali členovia Územnej školskej rady,“ uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Medzi laureátmi sú učitelia z okresov Prešov (5), Poprad (3), Bardejov (2), Humenné (2), Medzilaborce (2), Levoča, Kežmarok, Sabinov, Stará Ľubovňa, Snina a Svidník.

Piati pedagógovia

Zaostrili sme na ocenených pedagógov práve z nášho mesta. Prestížnu plaketu získal učiteľ zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej Jozef Macej, Mária Havrillová zo Strednej odbornej školy podnikania, Marek Soták z Hotelovej akadémie, Eva Novotná zo Strednej zdravotníckej školy a Tatiana Mergešová z Gymnázia Jána Adama Raymana.

Jozef Macej je učiteľom odborných predmetov. Patrí k tým vzácnym pedagógom, ktorí sú pre svoju prácu zapálení a vo vzťahu k mládeži otvorení a ústretoví. „Každoročne si ho pre jeho vysokú odbornosť zvolia viacerí žiaci za konzultanta svojich samostatných projektov. Opakovane získal so svojimi žiakmi výnimočné úspechy na celoštátnej úrovni. Aktívne sa zapojil aj do projektu Inovácia vzdelávacieho procesu v SPŠE Prešov, v rámci ktorého vypracoval množstvo učebných materiálov. Svoje odborné skúsenosti publikuje aj v odborných časopisoch,“ uvádza sa v zdôvodnení PSK.

Zodpovednosť, odbornosť, nápaditosť

Mária Havrillová je zástupkyňa riaditeľa školy na Strednej odbornej škole podnikania v Prešove. Zaslúžila sa o rozvoj a zmenu smerovania školy, zavedenie nových lukratívnych odborov zameraných na cestovný ruch, podnikanie, umeleckú tvorbu a dizajn. „V spolupráci s NUCEM realizuje elektronické testovanie v škole. Jej zásluhou SOŠ podnikania získala štatút Cvičná škola Prešovskej univerzity, kde študenti učiteľských odborov získavajú odbornú a metodickú pomoc pri príprave na povolanie. So svojím tímom úspešne rozvíja medzinárodnú spoluprácu so školami v Čechách, na Ukrajine a v Poľsku. Je precízna, zodpovedná, so zmyslom pre konštruktívnu tímovú prácu,“ zhodnotili ju z PSK.

Marek Soták pôsobí ako zástupca riaditeľa školy na Hotelovej akadémii v Prešove. Preferuje otvorenú sociálnu atmosféru, má zmysel pre inovatívne metódy a formy práce, pre tímovú spoluprácu, konštruktívne riešenie problémov a iniciatívne návrhy. „Aktívne sa podieľal na projektovej činnosti školy, je koordinátorom spolupráce s Nadáciou pre vzdelávanie v hotelierstve so sídlom v Ženeve a hlavným organizátorom medzinárodnej barmanskej súťaže EUROCUP v Prešove. Pre žiakov školy zabezpečuje odbornú prax doma aj v zahraničí. Svoju odbornosť a nápaditosť využíva pri príprave a organizácii mnohých školských, ale aj medzinárodných podujatí,“ znie stanovisko PSK k jeho aktivitám.

Žiaci dosahujú výrazné úspechy

Eva Novotná je riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Prešove. Svojou prácou prispieva ku zvyšovaniu kvality a odbornosti nových študijných odborov zubný asistent a masér. „Škola sa pod jej vedením zapája do rôznych edukačných projektov určených pre žiakov a učiteľov, čo vedie ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu. Vo veľkej miere podporuje mimoškolské aktivity a spoluprácu s inými školami a inštitúciami. Dokáže vytvárať korektné vzťahy medzi školou, rodičmi a inými vzdelávacími organizáciami,“ uvádza svoje zdôvodnenie PSK.

Tatiana Mergešová je učiteľka na Gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove. Ako vyučujúca biológie a chémie sa dlhodobo venuje práci s talentovanými žiakmi, ktorých pripravuje na biologickú olympiádu. „Pod jej vedením žiaci každoročne dosahujú výrazné úspechy v krajskom kole, ale aj na celoštátnej úrovni. Zapája sa tiež do projektov ako Učíme sa pre život či Relaxujme a učme sa v prírode. Do vyučovacieho procesu zavádza prvky onkologickej výchovy, spolupracuje s Ligou proti rakovine a každoročne organizuje Deň narcisov. Realizuje sa aj ako koordinátor duševného zdravia a učí žiakov spoznávať krásy svojho okolia,“ znie stanovisko PSK.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM