Ľubomír Hudačko Rôzne

Bicykle v Prešove vyťahujeme vo veľkom: Cyklisti, táto zmena na Lesníckej vás však nepoteší! FOTO

Ísť dolu kopcom na Lesníckej ulici cyklisti musia opatrnejšie. Cyklistická sezóna je v ostatných dňoch v plnom prúde. V tejto lokalite si po novom však treba dávať pozor na zmenu, ktorá na mieste nastala.

Ilustračný obrázok k článku Bicykle v Prešove vyťahujeme vo veľkom: Cyklisti, táto zmena na Lesníckej vás však nepoteší! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Vo veľkom už bicykle vyťahujeme aj v Prešove. Dôkazom toho je narastajúci počet športovcov s dvojkolesovým tátošom na cyklistických chodníkoch.

Nový priechod

Jeden však púta pozornosť zvlášť. Tesne pred vianočnými sviatkami sa totiž na Lesníckej ulici objavil nový priechod pre chodcov. Ten prechádza ale aj cez cyklistický chodník, po ktorom cyklisti jazdia dolu kopcom často vyššou rýchlosťou. A to sa nepáči niektorým čitateľom nášho webu. Novinka zavedená na Lesníckej ulici má za sebou prvé vážnejšie skúšky až teraz, keďže počas zimnej sezóny a šmykľavému povrchu sme nechávali tieto dopravné prostriedky radšej doma.

„Som z toho rozčarovaný. Áno, chodci sa potrebujú dostať na druhú stranu a z hľadiska pravidiel je správne, že to tu vzniklo, ale cyklista chce dolu kopcom pridať a nie brzdiť. Neviem, ako inak by sa to dalo vyriešiť, ale mne ako cyklistovi to prekáža. Veľa takýchto úkazov na chodníkoch dolu kopcom určite nemáme,“ je presvedčený náš čitateľ Kamil (32) zo Švábov. V podobnom duchu vyznieva napríklad aj názor Prešovčanky Aleny (28).

Poslanec: Chodec musí nejako prejsť

„Jazdím bicyklom rada a táto novinka je zvláštna. Keď vo vyššej rýchlosti budem musieť kvôli chodcom zabrzdiť ja, ďalší za mnou taktiež. Obávam sa, že tu hrozia kolízie. Chodci vlastne majú týmto dovolené vstupovať na cyklisťák. Takýchto priechodov dolu kopcom ozaj nenájdeme mnoho a možno žiaden,“ myslí si naša čitateľka. Oslovili sme preto poslanca za VMČ č. 5 (Solivar, Soľná Baňa, Šváby) Miroslava Benka, čo si o tom myslí.

„Štandardná, jednoduchá vec a odpoveď. Tak ako sú priechody na cestách, tak sú aj na cyklochodníkoch. Aj auta zastavujú, keď ide chodec po priechode. Chodník je až za cyklochodnikom, takže chodec musí nejako prejsť. Či ide o kopec alebo rovinu, pravidlá cestnej premávky sú rovnaké,“ uviedol Benko. Cyklisti si tak budú musieť zvykať, že na ich „teritóriu“ sa objavia chodci v tomto priestore oveľa viac, ako tomu bolo doposiaľ. Ostáva veriť, že sa to zaobíde bez ujmy.

Môže vás zaujímať:

Naoko obyčajná križovatka, ale z pohľadu vodiča možný problém: Semafor v Prešove zakrýva dopravná značka, FOTO

Prešovské cesty očami vodičov: 3 miesta, ktorých sa pri jazdení obávajú najviac

Keď sa začnú smiať už aj inštruktori… Vtipné príhody z prešovskej autoškoly, ktoré musíte počuť :)

Priechod pre chodcov: Dole brehom na cyklisťáku to môže byť nepríjemnosť
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM