Ľubomír Hudačko Rôzne

Betlehem na Františkánskom námestí v Prešove: Čosi mu chýba a vyznačuje sa ešte aj silnou myšlienkou! FOTO

Nie je to len obyčajný Betlehem, pri pohľade naň tam čosi nehrá. V Prešove na Františkánskom námestí si môžete všimnúť okrem toho ešte aj ďalšiu zvlášnosť, o ktorej nám viac povedal majiteľ Betlehemu Imrich Girašek. Tento skvost v sebe ukrýva naozaj silnú myšlienku.

Ilustračný obrázok k článku Betlehem na Františkánskom námestí v Prešove: Čosi mu chýba a vyznačuje sa ešte aj silnou myšlienkou! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Tvorba Betlehemu je podľa Girašeka tradícia Františkánskej rehole. Prvýkrát inštaloval živý Betlehem František z Asissi v 13. storočí.

A preto podľa týchto tradícií je aj tento prešovský Betlehem zatiaľ bez Jezuliatka. „V Taliansku je Františkánskou tradíciou ešte aj doposiaľ to, že sa doňho Jezuliatko ukladá až na Štedrý deň pred polnočnou omšou. Je to aj kvôli určitému očakávaniu a takto to bude aj v tomto prípade v Prešove. Vianoce médiá stále predbiehajú a tak je to o tom, aby sme ich nepredbiehali aspoň my,“ vysvetlil absenciu Jezuliatka v Betleheme jeho majiteľ Imrich Girašek.

V exteriéri je tento rok v meste len jeden Betlehem, hoci minulý rok boli dva. Pred konkatedrálou sv. Mikuláša však preňho nie je najlepšia lokalita. „Je tam príliš veľa komercie. Z jednej strany klobásy, z druhej kolotoče. Františkánske námestie je pokojné, zaručuje určitú intimitu a vzniká tam vianočný duch,“ hovorí ďalej Girašek. Autorom diela je Milan Krajňák, vyhotovený je z dubového dreva. Práve s drevom veľkou mierou pomáhal lesník. „Veľká vďaka za pomoc s drevom patrí nebohému lesníkovi zo školských lesov Cemjata pánovi Kvašňákovi, ktorý minulý rok zomrel,“ zvážnel Girašek.

Drevený skvost na námestí sa vyznačuje ešte aj jednou silnou myšlienkou. „Jedným z anjelov je žena. Drží v rukách ruže a je to spomienka na zavraždenú Václavu len pár metrov od lokality tohto Betlehema. Bola to dcéra mojej sesternice. Ten anjelik ju tak trošku predstavuje,“ zakončil.

Môže vás zaujímať:

Prešovská primátorka a jej Vianoce? Andrea Turčanová prehovorila o traume, ktorou trpela v puberte

FOTO: Prešovčanom už sviatočnú náladu dodáva vysoký krásavec. V centre mesta rozsvietili vianočný stromček!

Už vám padli do očí? Na trhoch v Prešove môžete navštíviť najžiarivejší i najštipľavej­ší stánok

Betlehem v Prešove: Chýba mu Jezuliatko a má aj silnú myšlienku
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM