Rôzne

Známa prešovská rodáčka má naozaj krásne priezvisko: Ľudia si ho pamätajú na prvý kontakt

Je známa prešovská rodáčka a aj bývalá splnomocnenkyňa vlády. A môže sa pochváliť naozaj veľmi pekným priezviskom.

Ilustračný obrázok k článku Známa prešovská rodáčka má naozaj krásne priezvisko: Ľudia si ho pamätajú na prvý kontakt
Zdroj: TASR

Bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová nikdy nemala problém s tým, aby si jej priezvisko ľudia hneď na prvý kontakt zapamätali. Pojem orgován bol natoľko jasný a jednoznačný, že si ho každý ľahko spojil s voňavým kríkom a v pamäti „zaškatuľkovali“ s jej osobou.

Hneď si na ňu spomenú

„Mnohí moji známi, keď vidia na jar kvitnúť orgován, tak si na mňa spomenú a ozvú sa mi. Jeden môj priateľ mi vždycky vetvičku orgovánu niekde odtrhne a prinesie. U mojej babky v záhrade bol vždy orgován a dokonca mi teraz rastie aj pod oknami bratislavského bytu,“ prezradila Orgovánová. Najviac sa jej páči krásne biely a voňavý.

Ako dieťa si dlho neuvedomovala, že jej meno niečo evokuje. No začali sa doma opakovať situácie, keď sa jej otec do telefónu predstavil ako „Orgován“ a z druhej strany linky padla otázka „To je kvetinárstvo?“. Zo začiatku to brali ako dobrý fór, neskôr si začali myslieť, že si niekto robí z ich mena žarty. Boli to časy, kedy ešte každý používal pevnú linku a k telefónu dostal hrubý telefónny zoznam. Meno Orgován zrejme niekoho inšpirovalo na vtipkovanie.

Ján Orgován pochádza z Košíc, kde je toto meno viac frekventované. Dostalo sa tam pravdepodobne z Maďarska, z Budapešti, kde siahajú jeho korene. Manželku si našiel v Prešove a tak sa Orgovánovci dostali do metropoly Šariša. Narodili sa tu Klára, jej brat Ján a sestra Edita, neskôr aj ich deti.

Košická vetva je dodnes silnejšia. Na huslistu Aladára Orgována, ktorý bol primášom v Slávii, si dodnes spomínajú starí Košičania. Bol to dedko Kláry Orgovánovej. Odborníčka na rómsku problematiku tam má niekoľko bratrancov aj širšie príbuzenstvo. V symfonickom orchestri Štátnej filharmónie v Košiciach pôsobia Igor, Ladislav a Roman Orgovánovci. V hereckej brandži sa pohybujú (zvlášť v Bábkovom divadle v Košiciach) Peter Creek Orgován a Erika Orgován Molnárová. Väčšina z nich sa venuje hudbe, prioritou v rodine ostali husle, viacerí učia na hudobných školách, majú angažmán v zahraničí, poniektorí účinkovali aj v televíznych seriáloch. Klára Orgovánová má vo svojej kaviarni klavír, na ktorý si občas zahrá. Sestra Edita s dcérami spieva v kapele.

Až na Srí Lanke

Najďalej zavialo neter Kláry Orgovánovej Evu. Tá má vlastnú cestovnú kanceláriu na Srí Lanke. V tejto krajine začínala po absolvovaní vysokej školy turizmu ako sprievodkyňa v jednej z najväčších tunajších cestoviek. Dnes má Eva Orgovánová domácu adresu v Colombe.

Klára Orgovánová si myslí, že väčšina ľudí na Slovensku s menom Orgován patrí do ich rodiny. Aj keď sa nepoznali a hľadali súvislosti, tak sa dopátrali k tomu, že sú nejaká vzdialená rodina. Najviac ich je v Košiciach, menej v Michalovciach a Bratislave a rôzne po svete. Tým, že sa ich rodina rozkošatila vydajom, tak sa im teraz opakujú Janky a Adelky Orgovánové.

„Pri svojej práci som dosť veľa cestovala a stretla som v zahraničí ľudí, ktorí mali tiež toto priezvisko. Na medzinárodnej konferencii v Lisabone, keď som sa registrovala a hľadala svoju vizitku, narazila som na meno Ester Orgovan. Počkala som si na ňu, bola to Portugalka, ktorá sa na mňa aj veľmi podobala. Hovorila, že má zrejme nejaké korene v Maďarsku, ale bližšie sme sa nedopátrali,“ zaspomínala. Nebohý historik Ctibor Nečas z Masarykovej univerzity v Brne si Kláru Orgovánovú premenoval českým ekvivalentom Šeříková, čo v nej doteraz vyvoláva peknú spomienku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM