Správy

Výtvarné práce žiakov ZŠ v Jarovniciach? Vytvorili z nich virtuálnu galériu

Priestory školy v Jarovniciach sú malou galériou výtvarného umenia, ktorá je ale pre širšiu verejnosť nedostupná. Vznikol preto nápad virtuálnej galérie.

Ilustračný obrázok k článku Výtvarné práce žiakov ZŠ v Jarovniciach? Vytvorili z nich virtuálnu galériu
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) v Jarovniciach 192, sa ako jedna z mála na Slovensku môže popýšiť desiatkami ocenení za výtvarné práce z celého sveta. A Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove – dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry (DICRK), prišla s myšlienkou vytvoriť z týchto diel virtuálnu galériu.

Diela odporučil učiteľ

„Keďže o výtvarnom talente žiakov tejto školy sa hovorí už tri desaťročia, našim cieľom bolo tieto diela priniesť širokej verejnosti vo virtuálnej podobe,“ uviedol vedúci DICRK Roman Čonka. Vlani uplynulo 50 rokov od vzniku spomínanej školy, ktorú v súčasnosti navštevuje 1065 žiakov. Už pri vstupe do školy sa na stene nachádzajú tri veľkoformátové obrazy. Jeden z nich ponúka podľa Čonku zaujímavý pohľad žiakov na svoju históriu, putovanie Rómov z Indie.

„ŠVK v Prešove mapuje a prezentuje rómsku kultúru aj v digitálnej podobe a jednou z oblastí je tiež výtvarné umenie. ZŠ v Jarovniciach bola pre nás výzvou, aby sme obrazy tamojších žiakov dostali aj medzi ľudí, ktorí do obce neprídu. Virtuálna prehliadka nezachytí všetky diela, pretože tých je tam veľa, ale ukáže aspoň tie, ktoré odporučil učiteľ výtvarnej výchovy Ján Sajko,“ uviedla riaditeľka ŠVK v Prešove Valéria Závadská.

Žiaci na hodinách výtvarnej výchovy pod vedením Jána Sajka podľa nej vytvárajú zaujímavé práce plné farieb. Diela boli ocenené na mnohých výtvarných súťažiach v Európe, Indii i ďalších krajinách a viackrát sa stali podkladom pre pohľadnice.

Ponuku privítal

Okrem samotných prác viaceré organizácie ocenili aj prácu učiteľa Sajka, ktorý pôsobí v Jarovniciach viac ako tri desaťročia. „Ponuku ŠVK v Prešove na tvorbu virtuálnej galérie som privítal. Už teraz sa priestory školy menia, ja pôjdem čoskoro do dôchodku a určite sa toho na škole potom zmení ešte viac. Tak budú niektoré diela aspoň zdokumentované,“ konštatoval Sajko.

Virtuálnu galériu nasnímali koncom školského roka 2016/2017. Výnimočná je podľa Čonku v tom, že zachytila obrazy v danom čase, na konkrétnom mieste. Niektoré z nich sa už na svojom mieste nenachádzajú. „Som rád, že sa nám podarilo diela zdokumentovať a v elektronickej verzii uchovať aj pre budúce generácie. Virtuálna galéria je aj poďakovaním Jánovi Sajkovi za jeho dlhoročnú prácu s rómskymi žiakmi,“ dodáva Čonka s tým, že virtuálna galéria má celkovo 44 prístupových bo­dov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM