Ľubomír Hudačko Rôzne

Denne ho môžeme počuť pri cestovaní: V Prešove oznamuje zastávky MHD riaditeľ DPMP

Je všade. A to 24 hodín denne, 7x do týždna, 365 dní v roku. Hlas oznamujúci v Prešove zastávky v MHD je v takejto pravidelnej permanencii a možno ani len neviete, komu patrí. Ruku na srdce, tušili ste to aspoň trochu?

Ilustračný obrázok k článku Denne ho môžeme počuť pri cestovaní: V  Prešove oznamuje zastávky MHD riaditeľ DPMP
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vodiči prešovskej MHD majú svojho šéfa za chrbtom každý deň. Práve riaditeľ Dopravného podniku Peter Janus je totiž tým mužom, ktorého hlas oznamuje nasledujúce zastávky vo vozidlách MHD.

Skúšali to viacerí

Janus podľa svojich slov hlasom oznamuje najbližšie zastávky približne odvtedy, čo sú vo vozidlách palubné počítače. Teda asi desať rokov. Spýtali sme riaditeľa aj na to, akým spôsbom voľba padla práve naňho. „Skúšali sa hlasy kolegov i kolegyne, ktorá istý čas pôsobila v rozhlase. Najprv nahrala názvy zastávok ona, ale tón jej hlasu a jeho posadenie nebolo dobré počuť v autobusoch s dieselovým motorom. Ten má inú hlučnosť ako v trolejbuse. Skúšali sme to viacerí, ale nakoniec padlo rozhodnutie na mňa, hoci som ho neovplyňoval. Bol to prirodzený výber,“ vysvetlil riaditeľ DPMP Peter Janus.

Najnovšie zastávky, ktoré nahral sa týkajú linky číslo 13, ktorá smeruje do Vyšnej Šebastovej. „Každú chvíľu sú tu nejaké zmeny a najnovšie boli zrejme tie do Vyšnej Šebastovej. MHD v meste predstavuje živý organizmus, ktorý sa podľa požiadaviek od občanov, ich objektivizácie a rozhodnutia mesta, či súhlasí so zmenami alebo nie neustále mení. Vlani pred voľbami vznikali nové zastávky aj Za Kalváriou či Vodárenskej ulici,“ hovorí Janus.

Každý deň v každom vozidle

A ako vnímal fakt, že v MHD natrafíme aj na netradičné názvy zastávok ako Husí hrb či Kozí rožok? „Človek to musí brať prirodzene, nemôžeme za to, ako sa voláme. Priezvisko zdedíme po rodičoch a meno nám dávajú takisto oni. Tie zemepisné názvy pre zastávky sú dané historickým vývojom a snažíme sa ich dávať tak, aby sa ľudia zorientovali a aby prislúchal lokalite, v ktorej sa zastávka nachádza,“ priblížil informácie k vzniku úsmevných názvov.

Vodiči prešovskej MHD tak majú svojho šéfa za chrbtom celý deň. Stretol sa riaditeľ s ich netypickými reakciami? „Ani nie, direktor im síce do šoférovania rozpráva, ale už si zvykli a ani to nevnímajú. Lenže koľko sa na tom narobím ja? V každom vozidle musím hlásiť tie zastávky a je to dosť roboty, nezdá sa vám? A každý deň od rána do večera, dokonca aj v nočných spojoch,“ smeje sa Janus na záver.

Môže vás zaujímať:

V Prešove vyrástol špeciálny prístrešok MHD: Architekti sa museli vysporiadať so zvláštnosťou a toto vymysleli!

V decembri nastanú veľké zmeny v cestovnom poriadku: Pozrite si už teraz, ako to bude po novom!

Východniarske výrazy, ktoré majú zmysel aj v angličtine: Top pojmy, na ktoré určite odteraz nezabudnete :)

foto: ilustračné

Jeho hlas počujeme každý deň: Zastávky v MHD nahovoril riaditeľ DPMP
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM