Samospráva

Zaoberali sa futbalovým štadiónom: Prešovskí poslanci schválili príspevok za mesto

Novým futbalovým štadiónom sa na stredajšom rokovaní zaoberali prešovskí mestskí poslanci. Schválili finančný príspevok za mesto a odobrili konateľa.

Ilustračný obrázok k článku Zaoberali sa futbalovým štadiónom: Prešovskí poslanci schválili príspevok za mesto
Zdroj: Mesto Prešov

Primátorke Andrey Turčanovej z dôvodu zmien odporučili, aby požiadala o zvolanie Valného zhromaždenia spoločnosti Futbal Tatran Aréna.

Maximálne 5,5 milióna eur

„Na základe spracovanej projektovej dokumentácie máme výslednú projektovú sumu, ktorú bude treba vynaložiť na výstavbu futbalového štadióna. Táto suma je pred verejným obstarávaním, čiže bude, samozrejme, ešte upravená, predpokladám, že dole. Potrebovali sme schváliť finančný rámec, to znamená finančný rámec partnerov, jednak mesta Prešov a Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V pondelok to bolo na rokovaní Zastupiteľstva PSK, na ktorom poslanci vzali na vedomie túto informáciu a teraz v rámci rokovania zastupiteľstva mesta Prešov vlastne prijali uznesenie, že podporia výstavbu futbalového štadióna finančne. Pre mesto je to suma maximálne 5,5 milióna eur ako pre 50-percentného partnera,“ uviedol jeden z konateľov spoločnosti Futbal Tatran Aréna, s.r.o., Artúr Benes.

Celkové náklady na výstavbu arény sú podľa jeho slov naprojektované na 13,4 milióna eur bez DPH pred verejným obstarávaním. „Predpokladám, že táto suma bude nižšia, na túto stavbu dostávame dotáciu zo Slovenského futbalového zväzu vo výške 2,4 milióna eur,“ povedal Benes.

Konateľ za Prešov

„Nasledujú ďalšie procesy ako vydávanie stavebného povolenia a verejné obstarávanie. Dúfam, že nenastanú žiadne komplikácie, takže si myslím, že v roku 2020 na jar, by sa tam mohol hrať futbal,“ priblížil Benes. Poslanci tiež schválili Milana Macka za tretieho konateľa spoločnosti. „Každý zo spoločníkov si navrhol ďalšieho konateľa, ktorý zastupuje ich záujmy, vlastne tejto spoločnosti, čiže Milan Macko bol schválený za mesto Prešov, riaditeľ Úradu PSK (Jozef Cvoliga, pozn. red.) je konateľom za Prešovský samosprávny kraj a ja som niekde medzitým,“ dodal Benes.

Kapacita štadióna by mala byť okolo 5000 miest. Bude mať tiež určité zaujímavosti. Benes spomenul kaplnku, ktorá je jednou z povinných miestností, pokiaľ má štadión spĺňať kritériá na organizovanie medzinárodných podujatí. Sú tam tiež navrhnuté miestnosti pre antidopingových komisárov či predstaviteľov UEFA. Spoločnosť Futbal Tatran Aréna bude prenajímať štadión FC Tatranu Prešov. Pôjde však o mestský štadión, ktorý bude slúžiť viacerým aktivitám v meste aj podujatiam regionálneho charakteru.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM