Samospráva

Vyťažená križovatka na Levočskej v Prešove: Začali sa práce na jej rekonštrukcii

V Prešove sa začali práce na rekonštrukcii križovatky Levočská – Obrancov mieru. Hotová by pritom mala byť do novembra budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Vyťažená križovatka na Levočskej v Prešove: Začali sa práce na jej rekonštrukcii
5
Galéria
Zdroj: TASR

Za účasti ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka (Most-Híd) sa tam v utorok konalo poklepanie základného kameňa výstavby. Šoféri by po nej mali podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) jazdiť do konca roka 2019.

Cieľ rekonštrukcie

Križovatka Levočská – Obrancov mieru je podľa Romana Šplíchala zo Slovenskej správy ciest – Investičnej výstavby a správy ciest Košice v poradí treťou stavbou, ktorú v Prešove zabezpečujú. Cieľom rekonštrukcie križovatky Levočská – Obrancov mieru je podľa jeho slov zlepšenie priepustnosti križovatky a odstránenie nepriaznivej dopravnej situácie na tomto cestnom ťahu.

„Hlavným problémom v podstate bolo po uvedení stavby I/68 Škultétyho – ZVL, ktorá vyúsťovala do tejto križovatky, vytváranie dopravných zápch, pretože ten takzvaný malý obchvat spôsobil pre dopravu veľmi plynulý prejazd a práve v tejto križovatke dochádzalo k tvorbe kolón. Cieľom je zvýšenie počtu jazdných pruhov a zvýšenie priepustnosti tejto križovatky. Ďalším cieľom v podstate je zlepšenie príjazdu do centra mesta po ceste I/18, nakoľko za touto križovatkou v smere do mesta dochádza k zníženiu počtu jazdných pruhov. V rámci tejto stavby bude vybudovaný nový mostný objekt, ktorý zabezpečí, že doprava do centra mesta pôjde v plnom rozsahu v profile štvorpruhovej komunikácie,“ vysvetlil Šplíchal.

Časový horizont

„Stavba je zakontrahovaná vo výške 7 miliónov eur vrátane DPH. Časový horizont je 18 mesiacov od odovzdania staveniska. Na základe podpísanej zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku je spolufinancovaná z fondov Európskej únie v pomere 85 a 15 percent,“ doplnil Šplíchal. „Budem mať z toho väčšiu radosť, keď sa to celé dokončí. Mám z toho dobrý pocit. Chcel by som, aby tá stavba bola postavená v dobrej kvalite. Peniaze sú vysúťažené, garancia je,“ skonštatoval Érsek.

Podľa primátorky Prešova Andrey Turčanovej ide o ďalšiu zo stavieb, ktoré sú dôležité pre mesto. „Je na hlavnom ťahu, pretože ťah Poprad – Bardejov je hlavný ťah cez mesto. Úprava mosta a rozšírenie komunikácie si myslím, že prispeje určite k tomu, že tá doprava bude plynulejšia a priechodnejšia, že tie kolóny budú trošku menšie, ako vidíme hlavne v ranných zápchach,“ povedala. V Prešove sú vo výstavbe ďalšie dve križovatky, ktoré budú odovzdané do užívania tento rok, konkrétne je to križovatka I/20 Solivarská a I/20 a III/3450 ulica Rusínska a ulica Generála Svobodu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO zo známej prešovskej križovatky: Poklepali základný kameň jej rekonštrukcie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM