Správy

Záhrada umenia a Kmeťovo stromoradie? Toto je víťazný návrh na riešenie ich územia!

Výsledky súťaže návrhov na riešenie územia Kmeťovho stromoradia a Záhrady umenia v Prešove sú už na svete. Zoznámte sa bližšie s víťazným návrhom.

Ilustračný obrázok k článku Záhrada umenia a Kmeťovo stromoradie? Toto je víťazný návrh na riešenie ich územia!
8
Galéria
Zdroj: zerozero

Vlani v novembri vyhlásilo mesto Prešov architektonicko-urbanistickú krajinársku súťaž návrhov na riešenie územia Kmeťovho stromoradia a Záhrady umenia.

Hlavný cieľ

Podľa webu archinfo.sk bolo hlavným cieľom navrhnúť v Záhrade umenia aktivity, ktoré umožnia plnohodnotné celoročné využívanie priestorov najširšou verejnosťou. „Súťažné návrhy mali priniesť optimálne urbanistické, architektonické a krajinárske riešenie Záhrady umenia. Okrem návrhu multifunkčného kultúrno-spoločenského priestoru sa súťažiaci zaoberali aj obnovou Kmeťovho stromoradia – promenády a bezbariérovej pešej komunikácie s obojstrannou alejou,“ píše spomínaný portál. Vyhlasovateľ zároveň počíta s bezbariérovým prepojením Kmeťovho stromoradia na Metodovu ulicu a funkciou ekumenického priestoru pre južnú časť chodníka Kmeťovho stromoradia.

V lehote bolo doručených 7 súťažných návrhov, ktoré boli následne hodnotené. Jeden návrh bol doručený po stanovenom termíne. O výsledku súťaže rozhodla porota a tá určila, že na prvom mieste skončil návrh č. 2, za ktorým stoja architekti z prešovského Zerozero.

Hodnotenie víťazného návrhu

„Návrh je vo svojej striedmosti a geometrickej čistote kompaktný. Kultivované grafické spracovanie návrhu odráža prístup autora k uchopeniu lokality. Návrh vkladá do územia nové aktivity pričom akcentuje súčasný charakter územia. Štvorcová plocha na mieste zaniknutého kúpaliska je zároveň stopou minulosti ako aj miestom pre nové funkcie. Materiálove riešenie pracuje s historickým kontextom miesta. Odporúčanie pre ďalšie spracovanie návrhu je konzultácia s krajským pamiatkovým úradom vo veci riešenia predsadeného sedacieho múrika pred vonkajším priekopovým múrom (sedílie na päte hradobného múru),“ znie hodnotenie poroty.

Podľa informácií z Mestského úradu v Prešove, ktoré našej redakcii sprostredkovala hovorkyňa mesta Prešov Eva Peknušiaková, s víťazom spomínanej súťaže bude v zmysle zákona začaté priame rokovacie konanie na spracovanie ďalších stupňov projektovej dokumentácie.

„Následne bude projekt zaradený medzi investičné zámery, prejde procesom zabezpečenia financovania a po verejnom obstarávaní na dodávateľa bude môcť byť zrealizovaný. V rámci prvého stupňa spracovania dokumentácie bude zadefinovaná aj etapovitosť a tiež predpokladané nároky na finančne prostriedky. Konečné realizačné náklady budú jasné po ukončení verejnej súťaže na dodávateľa,“ uviedla prešovská radnica.

V priloženej galérii si môžete pozrieť vizualizácie spomínaného víťazného návrhu!

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Takéto bude riešenie Záhrady umenia a Kmeťovho stromoradia
8
Galéria
Zdroj: zerozero
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM