Ľubomír Hudačko Rôzne

Začiatok prázdnin: Prešovskí rodičia v starostiach, deti sa tešia, ale čo VY?

Deti posledný krát v tomto školskom roku zasadli do školských lavíc. Prichádzajú dva mesiace bezstarostného ničnerobenia a radosti. Pre rodičov však toto obdobie až také radostné nie je. Mnohí majú hlavu v smútku z toho, ako sa počas voľných dní o svoje ratolesti postarať.

Ilustračný obrázok k článku Začiatok prázdnin: Prešovskí rodičia v starostiach, deti sa tešia, ale čo VY?
Zdroj: TASR

Brány škôl sa v záverečný júnový deň v tomto školskom roku otvorili poslednýkrát. Deti sa už tešia na vytúžené prázdniny, rodičov čaká ťažká úloha, ako zabezpečiť na dva mesiace voľna svojim ratolestiam dozor a program. Po miestach v prímestských táboroch sa tento rok len tak zaprášilo, čo dokazuje, že rodičov, ktorí nevedia, čo s deťmi počas prázdnin je mnoho.

Vedia si vypomôcť

„Samozrejme, v lete si musím zobrať dovolenku na to, aby som si voľné dcéry mohla vychutnať s ňou. Nepôjde to celé dva mesiace, preto sa s manželom budeme takto striedať. Do tábora nechcela ísť a vlastne sme už vhodný termín na prihlásenie nestihli. Takisto občas pomôže dobrá suseda, ktorá je na dôchodku a vieme si vypomôcť,“ povedala nám Jana Matiášová (29).

Ako rieši prázdninový problém Juraj Novák (30)? Ten to má vyriešené vcelku spoľahlivo: „O dve deti sa stará väčšinou manželka, ale pomaly sa jej pri mladšom synovi končí materská. Potom si snáď budeme pomáhať svokrovcami, prípadne pomôže brat s rodinou. Už len čakáme, kým deti vyrastú, aby mohli ostať doma aj samé,“ povedal.

Zájdu na opekačku

„Tento problém riešime každý rok. Nemáme komu dať deti na starosti a preto si len striedame dovolenky a odratávame dni do septembra. Našťastie, tentoraz sa nám podarilo zapísať ich na 2 týždne do tábora a preto veríme, že sa im tam bude páčiť a zabavia sa. O program sa už postarajú vyučujúci či animátori a to je len plus,“ uviedla mama Ivana (33) z Prešova.

„Keďže som vychovávateľka v družine, prax vo vymýšľaní programu pre deti mám v dostatočnej miere. Počas školy je toho času na ne menej, o to viac si voľno užijeme teraz cez prázdniny. Využijeme rôzne ponuky, zájdeme na opekačku hoci aj ráno o desiatej a určite si rôzne poradíme s vypĺňaním času. Nemám s tým problém,“ vysvetlila plány na leto Gabriela.

Deti postrážia členovia rodiny

Kamarátky, starí rodičia a susedia. To je podľa Tatiany základ k tomu, aby si rodičia vedeli zmanažovať voľný čas detí, kým sú rodičia v práci. „Takto to praktizujem aj ja. Odporúčam aj rôzne detské tábory, prípadne niektoré škôlky sú otvorené v Prešove aj v lete. Jedine takto by sa to dalo vyriešiť,“ hovorí Tatiana.

Na dovolenku sa chystá rodina Pavlíkovcov a preto aspoň časť z dvojmesačného voľna takto vyplnia: „Bude to pri mori v Chorvátsku a až potom budeme riešiť, čo ďalej. Vyberieme si voľno z práce aj potom, alebo deti postráži niekto z rodiny. Určite niečo vymyslíme,“ dodal k téme otec Šimon (37).

Čítajte tiež:

Školáci sa dočkali prázdnin, ocenila ich aj primátorka: Koľko deviatakov a prvákov si prevzalo vysvedčenia?

Hurá prázdniny: Poznáte TOP letné destinácie ako šité pre deti v prešovskom regióne? KVÍZ

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM