Správy

Vodohospodári pokles hladiny Domaše evidujú: Nejde o žiadnu senzáciu, hlásia

Hladina vodnej nádrže Domaša vo Vranovskom a Stropkovskom okrese vplyvom pretrvávajúceho sucha klesá, oproti jarným mesiacom je nižšia približne o štyri až päť metrov.

Ilustračný obrázok k článku Vodohospodári pokles hladiny Domaše evidujú: Nejde o žiadnu senzáciu, hlásia
5
Galéria

Hladina vodnej nádrže Domaša vo Vranovskom a Stropkovskom okrese vplyvom pretrvávajúceho sucha klesá, oproti jarným mesiacom je nižšia približne o štyri až päť metrov.

Nejde o senzáciu

Ako sa pre TASR vyjadril hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, obdobnú situáciu aktuálne vodohospodári evidujú na všetkých vodných stavbách na Slovensku.

„Hladina vody je stále desať metrov nad minimálnou prevádzkovou, takže nejde o žiadnu senzáciu,“ uviedol.

Podotkol, že úbytok vody z Domaše by v aktuálnom suchom počasí nemusel ovplyvniť ani zmenený manipulačný poriadok na vodnej stavbe.

V roku 2020

O zmenu manipulačného poriadku na Domaši požiadal SVP odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) v Prešove ešte v roku 2020.

Zámerom nového režimu mala byť schopnosť reagovať na čoraz častejšie sa opakujúce suché obdobia a potrebu akumulácie vody v čase nedostatku.

Ako vtedy Bocák pre TASR ozrejmil, objem vody vypúšťanej z Domaše má po novom závisieť od aktuálneho ročného obdobia a tiež od samotného množstva vody v nádrži.

Viac správ o poklese hladín vodných nádrží:

SVP chce tiež zmenou manipulačného poriadku pomôcť turistickému ruchu. OÚ konanie v októbri 2020 zastavil.

Posudzovacia štúdia

Ako pre TASR vysvetlil vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Prešov Miroslav Benko, dôvodom je požiadavka na doloženie objektívneho posúdenia vplyvu navrhovaných minimálnych prietokov z hľadiska zachovania ekologických funkcií vodného toku Ondava pod vodnou stavbou Veľká Domaša.

Posudzovaciu štúdiu má podľa jeho slov vypracovávať Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

„Spracovanie štúdie sa predpokladá v mesiaci september 2022 a SVP predpokladá, že žiadosť na zmenu manipulačného poriadku predloží OÚ Prešov v mesiaci október 2022,“ doplnil.

Objektívom: Hladina vody na Domaši pred zrážkami bola extrémne nízka
5
Galéria

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM