Správy

V Prešove udelili čestný titul: Prevzal si ho rektor Karlovej univerzity

Prešovská univerzita dlhoročne spolupracuje s Karlovou univerzitou. V utorok si jej rektor Tomáš Zima v našom meste prevzal titul doctor honoris causa.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove udelili čestný titul: Prevzal si ho rektor Karlovej univerzity
Zdroj: TASR

Čestný titul Prešovskej univerzity doctor honoris causa si v utorok v Prešove prevzal rektor pražskej Karlovej univerzity Tomáš Zima. Slávnostný akt sa konal v historickej sieni Evanjelického kolégia. Uviedla tak hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Andrea Čajová.

Prešovská univerzita dlhoročne spolupracuje s Karlovou univerzitou. V januári minulého roka univerzity podpísali bilaterálnu dohodu, ktorá predstavuje spoluprácu zahŕňajúcu výmenné pobyty vysokoškolských učiteľov, výskumných pracovníkov a študentov. Spoluprácou dochádza k podieľaniu sa na spoločných projektoch a organizácii vedeckých podujatí. Rektor KU Tomáš Zima veľkým dielom napomáha prehlbovaniu týchto dobrých kontaktov. Vedecká rada PU na svojom zasadnutí 18. apríla preto schválila udelenie čestného titulu doctor honoris causa, ktorý si v utorok prevzal.

Tomáš Zima sa narodil v Prahe v roku 1966 a svojmu rodnému mestu ostal verný až dodnes. Svoj akademický život odštartoval ako študent KU v Prahe na Fakulte všeobecného lekárstva, ktorú úspešne absolvoval v roku 1990. Po skončení vysokoškolského štúdia zotrval na akademickej pôde, kde najprv pôsobil ako ašpirant, neskôr ako odborný asistent. V roku 1996 bol habilitovaný a o päť rokov neskôr bol menovaný profesorom KU v odbore lekárska chémia a biochémia. Od roku 1999 je prednostom Ústavu klinickej biochémie a laboratórnej diagnostiky 1. lekárskej fakulty KU v Prahe. V roku 2003 získal manažérsky titul MBA. Po dobu siedmich rokov pôsobil ako dekan 1. lekárskej fakulty KU.

V októbri 2013 mu Akademický senát KU v Prahe prejavil dôveru a vo februári 2014 Tomáša Zimu vymenovali v poradí za 508. rektora KU. Na pražskej KU v súčasnosti študuje takmer 51 000 študentov na 17 fakultách, ktoré dohromady ponúkajú viac ako 650 študijných programov. Partnermi univerzity sú mnohé prestížne vysoké školy z takmer 50 krajín sveta. Univerzita ponúka štúdium predmetov vo viacerých svetových jazykoch, medzi nimi aj v angličtine, nemčine či francúzštine. Ako jediná česká univerzita a jedna z mála univerzít v strednej a východnej Európe sa pravidelne umiestňuje medzi elitnými svetovými vysokými školami a náleží jej miesto medzi 2 % najlepších vysokých škôl sveta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM