Správy

Úspešný absolvent prešovskej priemyslovky: Radoslav navrhol čipy aj pre Playstation

Jeho výsledky prirovnávajú k Saganovi. Pre študentov bolo stretnutie s osobnosťou Radoslava Daniláka silnou motiváciou a inšpiráciou, ako si plniť sny.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný absolvent prešovskej priemyslovky: Radoslav navrhol čipy aj pre Playstation
Zdroj: SPŠE Prešov

Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Prešove navštívil jej úspešný absolvent Radoslav Danilák, aby študentov inšpiroval a odovzdal im svoje skúsenosti.

Má viac než 200 patentov

Prešovčan dnes žije v Amerike a na konte má viac než 200 patentov, vlastné start-upy či kariéru v kľúčových korporáciách. Radoslav Danilák je osobnosť, ktorá to svojím talentom, húževnatosťou a vytrvalosťou dotiahla až za veľkú mláku.

„Ak by sme jeho výsledky chceli prirovnať k nejakému mediálne známemu športovcovi, tak bez váhania by to bol Peter Sagan,“ skonštatoval pedagóg Peter Vargovčík, ktorý sa pozná s Radom Danilákom ešte z čias štúdia.

„Radko si už ako 15 – ročný prvák na SPŠE rýchlo získal rešpekt nás, starších spolužiakov, z najstaršieho školského „výpočťáku“ v prešovskom okrese. Nielenže už vtedy chrlil dennodenne nápady, ktorých riešenie sme s nadhľadom posúvali budúcim generáciám japonských vývojárov. On mnohé zo svojich nápadov s nečakanou ľahkosťou v priebehu niekoľkých dní aj realizoval.“

Radoslav Danilák sa so študentmi podelil so svojou životnou cestou plnou úspechov. „Bolo to pre nás veľmi dôležité, že sme mali v škole priestor rozvíjať svoj talent," spomínal Radoslav počas svojej prednášky pre študentov a pedagógov školy.

V nej predstavil svoj profesijný životopis, najdôležitejšie výsledky, umožnil študentom nazrieť do „kuchyne“ vývoja produktov svetoznámych značiek Toshiba či NVidia, pre ktoré pracoval.

Naznačil princípy svojich najodvážnejších úspešných návrhov a predstavil prezentáciu pre investorov, ktorá pre vývoj jeho najnovšieho projektu získala investíciu 25 miliónov dolárov.

Úprimnosť, obetavosť, pracovitosť

„V živote mnohých firiem sa striedajú úspešné, ale aj menej úspešné obdobia. To, či sa firma pozviecha, keď padne na dno, o tom rozhodujú jej ľudia. Len ak sú úprimní, obetaví, pracovití, dokážu firmu znova postaviť na nohy,“ uviedol. Čipový mág vyčerpávajúco odpovedal na otázky z publika a dlhý potlesk svedčil o výnimočnosti tohto stretnutia.

Radoslav v súčasnosti pôsobí tiež ako poradca v Rade vlády SR pre vedu, techniku a inovácie a reprezentuje Slovensko ako expert na EuroHPC (European High Performance Computing Commission) pri Európskej komisii.

Práve na pôde EÚ chce Radoslav vyrábať svoj najnovší mikroprocesorový čip Tachyum Prodigy určený pre dátové centrá, ktorý vyvíja so svojou vlastnou firmou Tachyum.

Pre študentov bolo stretnutie s osobnosťou Radoslava Daniláka silnou motiváciou a inšpiráciou, ako si plniť svoje sny. Nejednému z nich sa určite vryli do pamäti slová, ktoré zazneli počas prednášky: „Ak chceme niečo dosiahnuť, musíme vystúpiť z radu.“

Navrhol čipy pre Playstation

Radoslav si maturitné vysvedčenie prevzal v roku 1987 a ďalej pokračoval v štúdiu na TU v Košiciach. Prešovčan, dnes už s americkým pasom, má na konte viac než dvesto patentov, kariéru v kľúčových korporáciách čipového biznisu a tiež vlastné start-upy s multimiliónovými exitmi.

Momentálne žije v USA, v Silicon Valley a pracuje na ďalších projektoch. Patrí tam k najznámejším Slovákom vďaka revolučným mikroprocesorovým čipom, ktoré navrhol okrem iných zariadení aj pre Playstation 2 a tiež X-Box.

Radoslavove produkty sa dnes používajú v najrýchlejších počítačoch na svete, uspela aj jeho koncepcia lacných, ale spoľahlivých flash pamätí, ktoré sú dnes hlavným stavebným prvkom SSD diskov.

A na záberoch si pozrite aj to, ako to vyzeralo počas 45. ročníka medzinárodných automobilových pretekov Rally Košice. Kliknite si video.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM