Rôzne

HLASUJTE za Detské činy z Prešovského kraja: V hlavnej úlohe hrdinovia s veľkým srdcom

Veľkými hrdinami môžu byť aj deti. Ak ukážu veľkosť svojho srdca, stanú sa pomocníkmi v rôznych situáciách. Platí to aj pre žiakov v Prešovskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE za Detské činy z Prešovského kraja: V hlavnej úlohe hrdinovia s veľkým srdcom
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Projekt Detský čin roka motivuje ku konaniu dobrých skutkov a dáva deťom šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé. Každé dieťa je jedinečné stvorenie, plné života a dobrých nápadov.

Detskí hrdinovia

Každý rok je projekt v niečom iný, podľa toho, čo deti aktuálne zažili a čo sa dialo v spoločnosti, keďže príbehy detí priamo reagujú na aktuálne dianie na Slovensku. V roku 2019 prebieha už 19. ročník a opäť je bohatý na 35 úžasných detských skutkov. na ktorých sa majú čo priučiť aj dospelí.

Deti sa v reálnom živote stávajú malými hrdinami, ochranármi životného prostredia, pomocníkmi v rodine alebo škole, či dokonca záchranármi.

V aktuálnom ročníku zabojujú o ocenenie Detský čin roka aj príbehy detí z Prešovského kra­ja:

Silvia je žiačkou 6. triedy, v jedno ráno si cestu do školy chcela skrátiť cez park. V tom si všimla líšku, ktorá sa správala veľmi placho a pobehovala od stromu k stromu.

Silvii napadlo kontaktovať svoju učiteľku, že v parku sa pohybuje líška a môže v najlepšom prípade „len“ vystrašiť dochádzajúcich žiakov. Po rýchlom zásahu zamestnanca Správy NP Poloniny sa aj Silvia dostala bezpečne domov.

„Chcem vyzdvihnúť rozvážnosť žiačky, ktorá si zachovala chladnú hlavu a s veľkou dávkou odvahy pomohla pohotovo vyriešiť situáciu,“ opísala príbeh jej učiteľka.

Podporiť hrdinku Silviu hlasovaním môžete TU.

Za pozornosť stojí tiež príbeh Emmky, ktorá sa narodila predčasne v 7. mesiaci tehotenstva. Má hypotóniu – znížené svalové napätie. Pomôcť jej sa rozhodli žiaci ZŠ Komenského v Medzilaborciach.

Prichádza dvakrát ročne, pričom predávajú školský časopis a vianočný punč za symbolické ceny. Žiaci priniesli aj knihy, CD, DVD, hračky či bižutériu a dané predmety našli svoje uplatnenie v iných domácnostiach a neskončili v koši. Vyzbierané peniaze boli odovzdané rodičom Emmky.

„Odmenou pre nás bolo Emmkino poďakovanie. Sme si istí, že naše úsilie byť školou so srdcom na správnom mieste sa potvrdilo. Dôkazom toho sú naši žiaci a ich ochota pomáhať,“ pochválila ich ochotu pomôcť riaditeľka školy.

Podporiť hrdinov hlasovaním môžete TU.

Dobré skutky robia aj na ZŠ Za vodou v Starej Ľubovni. Tam na jeseň prišli pani učiteľky s nápadom pomôcť žiakom z nultého ročníka malou zbierkou pomôcok, hračiek, či kníh, lebo sú to žiačikovia rómskeho pôvodu a zbierka by im spestrila vyučovanie, zároveň by sa potešili.

Žiaci tak vypísali plagátiky, oslovili známych, rodičov a i pomocou internetových sietí našli veľa dobrých ľudí, ktorí donášali tašky i vrecia plné krásnych vecí. Bolo ich toľko, že by sa v nich naši asi aj stratili. Preto prišiel ešte jeden nápad.

Žiaci nabalili jednu plnú veľkú krabicu aj pre detské oddelenie v nemocnici a tento darček im odniesli na Mikuláša, aby sa aj ony trochu zabavili i potešili, kým sa budú liečiť na oddelení.

Podporiť hrdinov hlasovaním môžete TU.

Hlasujte za Detský čin roka 2019!

Do aktuálneho ročníka projektu Detský čin roka 2019 prišlo množstvo dobrých skutkov detí z celého Slovenska. Rozhodnúť o víťazovi ankety môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania.

Hlasovať môžete do 30. novembra 2019. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Partnerom projektu je organizácia ĽudiaĽuďom.sk a koná sa pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM