Kultúra

Unikát v Krajskom múzeu: Vystaví diela, ktoré doteraz ešte nikdy neboli prezentované

Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom výnimočné umelecké diela z prelomu 19. a 20. storočia. Pôjde o celkovo 83 vystavených exponátov.

Ilustračný obrázok k článku Unikát v Krajskom múzeu: Vystaví diela, ktoré doteraz ešte nikdy neboli prezentované
8
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Termín Belle époque (Krásne časy) charakterizuje práve obdobie, kedy došlo k nevídane prudkému rozvoju umenia, vedy a priemyslu. Ako informoval Rastislav Žitný z múzea, výstava je unikátna aj v tom, že viaceré predmety neboli ešte nikdy prezentované.

Čo všetko uvidíme

Výstava s názvom Belle époque – Umenie okolo roku 1900 prezentuje rozmanité aspekty dobového umenia a umeleckého remesla, kde secesný sloh, aj keď dominantný, nebol jediným spôsobom vyjadrenia sa. Viacero textovo-obrazových infopanelov priblíži návštevníkovi rôzne kultúrno-historické fenomény, ktoré sú so spomenutou epochou nerozlučne späté.

„Vystavujeme aj ukážky akademickej a luministickej maľby a umelecko-remeselné predmety eklektického charakteru. Návštevník uvidí obrazy, sochy, porcelán, úžitkové predmety z kovu, ale aj knihy, svietidlá, módne listy, pohľadnice, fotografie, či kachlice,“ hovorí riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.

Niektoré z prezentovaných fenoménov tejto doby sa podľa kurátora výstavy Jozefa Ridillu javia byť v príkrom kontraste k Belle époque, ktorá je v povedomí ľudí vnímaná ako idylická doba plná pokoja a krásy.

Chcú upozorniť návštevníkov

„Touto miestami znepokojujúcou konfrontáciou chceme upozorniť našich návštevníkov na paradoxy doby a jej odvrátené stránky a pripomenúť kultúru spoločnosti vo všeobecnosti ako zložitý mechanizmus,“ vysvetlil.

Celkovo 83 vystavených exponátov pochádza zo zbierok Krajského múzea v Prešove, Šarišskej galérie v Prešove, Východoslovenskej galérie (VSG) v Košiciach a zo súkromných majetkov.

K najvzácnejším maľbám patria dve zo súkromnej zbierky – Skupinový portrét v záhrade od prešovského maliara Maxa Kurtha (1899), Leto pri jazere – takisto od Prešovčana Teodora Zemplényiho (1914) a maľba z majetku Krajského múzea v Prešove – Dvojportrét s margarétou (1892), ktorej autorom je priekopník uhorskej secesie Aladár Kriesch.

Prezentácia Belle époque – Umenie okolo roku 1900 bude sprístupnená verejnosti vo štvrtok (11. 6.) v Rákociho paláci v Prešove. Na jej príprave spolupracovalo viacero odborných pracovníkov z múzea v Kežmarku, Novohradského múzea a galérie v Lučenci, Magyar nemzeti múzea v Budapešti, z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a zo SNM – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku. Výstava potrvá do 13. septembra.

A v obrazoch nájdete aj zábery na to, ako sa pracuje na Šarišskom hrade.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Na hrade Šariš pracujú desiatky ľudí
8
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM