Správy

Ubytovanie môžu poskytnúť pre 1918 študentov: Internáty v Prešove sú rozdelené

Väčšina študentov Prešovskej univerzity už vie, či od septembra budú môcť bývať na študentskom internáte. Rozhodovať sa bude ešte o budúcich prvákoch.

Ilustračný obrázok k článku Ubytovanie môžu poskytnúť pre 1918 študentov: Internáty v Prešove sú rozdelené
Foto: Ľubomír Hudačko

Tí si môžu v týchto dňoch stále podávať žiadosti o bývanie. Dokonca niektoré fakulty vypísali aj druhé kolo prijímacieho konania, termíny končia v auguste.

Požiadalo 1638

Študenti prijatí v druhom kole, budú môcť požiadať o bývanie do polovice septembra. Riaditeľ Študentského domova a jedálne PU František Martinka uviedol, že o internát požiadalo (okrem prvákov) 1638 študentov. Išlo o študentov druhého a tretieho ročníka bakalárskeho štúdia a prvého a druhého ročníka magisterského štúdia, a doktorandov. V prvom kole prijali 888 študentov. V odvolacom konaní akceptovali ešte 103 žiadostí. Výsledky sú zverejnené na webstránke univerzity.

„Vzhľadom na to, že ubytovacie kapacity musíme rozdeliť aj pre novonastupujúcich študentov (prvákov) a niektoré fakulty budú ešte robiť prijímacie konania, musíme si nechať nejakú rezervu. Máme to rozdelené percentuálne, 40 percent je pre prvákov a 60 percent pre vyššie ročníky,“ uviedol Martinka.

„Kapacitne môžeme poskytnúť ubytovanie pre 1918 študentov, z toho ale dávame rezervu pre sto zahraničných študentov, ktorí sem prichádzajú pravidelne každý rok v rámci študijného programu Erasmus. My máme celkovo štyri objekty, čo sú internáty na Ulici 17. novembra č. 11 a 13, na Námestí mládeže a na Ulici Exnárovej,“ vysvetlil Martinka.

Najviac v areáli

Najviac ubytovaných študentov je v areáli univerzity. V dvoch vzdialenejších objektoch je zhruba 180 lôžok (Exnárova a Námestie mládeže). Martinka dodal, že kapacitne ostali na tej istej úrovni ako v uplynulom akademickom roku. Ceny za ubytovanie ostávajú tak isto nezmenené.

Počas prázdnin budú niektoré časti internátov rekonštruovať. Na izbách vymenia aj časť nábytku. PU rieši problém s nedostatkom ubytovania na internátoch tak, že zabezpečuje svojim študentom ubytovanie aj v zmluvných zariadeniach. Ide o Lineas, prešovský internát Technickej univerzity Košice a stredoškolský študentský internát Mladosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM