Správy

Nový cyklochodník v Prešove: Do užívania sa dostala trasa na Bajkalskej ulici

Na Bajkalskej ulici dalo mesto do užívania nový úsek cyklistického chodníka. Prešovská radnica v tomto roku ráta s výstavbou ďalších úsekov cyklociest.

Ilustračný obrázok k článku Nový cyklochodník v Prešove: Do užívania sa dostala trasa na Bajkalskej ulici
3
Galéria

Nimi prepojí najväčšie prešovské sídliská a dokončí realizáciu medzinárodnej cyklocesty Eurovelo, prechádzajúcej cez Prešov.

Nové osvetlenie

Novovybudovaný chodník bol realizovaný na mieste doterajšieho chodníka využívaného chodcami aj cyklistami a vedie od mosta na Bajkalskej ulici po otočku MHD na konci Sídliska III. Rieši samostatne cyklistický chodník s asfaltovým krytom a vedľa neho chodník pre peších s krytom z betónovej dlažby. Výška investičných nákladov na celý projekt je 148 600 eur. Súčasťou stavby je aj prekládka verejného osvetlenia a výsadba novej aleje stromov.

„Cyklochodník na ulici Bajkalskej je dlhý 484 metrov. Celkový rozpočtový náklad na samotné stavebné práce je 140 000 eur. Šírka samotného cyklochodníka sú tri metre, chodníka pre peších jeden a pol metra. A je tu vybudované nové verejné osvetlenie a osadených viac prvkov drobnej architektúry, hlavne lavičky a smetné koše,“ uviedol vedúci oddelenia investičnej činnosti Ľudovít Koháni.

Súčasťou otvorenia cyklocesty bola prezentácia ďalších siedmich plánovaných úsekov pre milovníkov jazdy na bicykli. Primátorka Prešova Andrea Turčanová uviedla, že budovanie cyklistických komunikácií prispeje k zvýšeniu bezpečnosti cyklistov, atraktivity nemotorovej dopravy a nárastu podielu ekologickej dopravy na ceste do školy, do práce alebo za občianskou vybavenosťou.

Ďalších sedem

„Otvárame prvý z ôsmich úsekov cyklociest, ktoré v tomto roku rozšíria ich sieť v meste Prešov. Jeho dobudovaním sa cyklisti dokážu súvislo dostať od mestskej haly až do Veľkého Šariša. Našou snahou je poskytnúť aj cyklistom čo najlepšie podmienky pre jazdu, preto v tomto roku máme v pláne vybudovať ďalších sedem úsekov cyklociest. Celková dĺžka novobudovaných úsekov má zhruba 15 kilometrov a stavebné náklady dosiahnu objem približne 2,8 milióna eur,“ informovala Turčanová.

Pripravované úseky cyklociest spoja mestskú halu s ulicou Pod Wilec hôrkou (270 metrov). Ďalší úsek povedie cez Masarykovu ulicu (1290 metrov), Sídlisko Šváby – dokončenie (0,3 kilometra), tiež Šváby – Delňa (1,3 kilometra), Mlynský náhon, ktorý spojí Kúpeľnú ulicu s vysokoškolským areálom (0,5 kilometra), Sekčovská ulica (1,2 kilometra). Najdlhší úsek spojí Prešov s rekreačnou oblasťou Sigord, povedie po bývalej železničke cez obce Dulová Ves a Kokošovce (9 kilometrov).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Prešov má otvorený ďalší cyklochodník: Začína na konci Sídliska III
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM