Ľubomír Hudačko Správy

Tretia najsympatickejšia obec nášho okresu trochu inak: Vedeli ste o Víťazi aj toto?

Má zaujímavosti, ktoré sú známe aj za hranicami regiónu a stal sa v hlasovaní 3. najsympatickejšou obcou Prešovského okresu. Spoznajte Víťaz ešte viac.

Ilustračný obrázok k článku Tretia najsympatickejšia obec nášho okresu trochu inak: Vedeli ste o Víťazi aj toto?
11
Galéria

Treťou najsympatickejšou obcou okresu Prešov sa v našom veľkom hlasovaní stal Víťaz. Tejto dedine naši čitatelia udelili celkovo 393 hlasov. Dnes vám Víťaz predstavíme prostredníctvom nášho spravodajského portálu bližšie.

Táto dedina sa nachádza na rozhraní juhozápadného okraja Šarišskej vrchoviny a rozhraní dolín povodia Hornádu a Svinky. Samotná obec leží na pravom brehu Víťazského potoka uprostred jeho údolia. Nadmorská výška stredu obce je 470 metrov a jeho okolia od 440 do 1130 m. Rozloha obce je 1930 ha a susedí s dedinami Ovčie, Kluknava, Široké, Hrišovce, Vojkovce a Chminianske Jakubovany. K 31.12.2017 mala počet obyvateľov 2004.

Kostoly aj oddychové centrum

Starosta Ján Baloga nám sprostredkoval informácie, že najstaršia zmienka o tamojšom chráme pochádza z registru pápežského desiatku z 30. rokov 14. stor. Kostol sv. Jozefa – robotníka pochádza z roku 1961. V katastri slúži veriacim niekoľko kaplniek, v obci sa tiež nachádza kostol sv. Ondreja.

„V bývalom kameňolome je tzv. Podmorský zosuv – chránené prírodné územie. Pri obci je tiež zriadené Oddychové centrum v prírode, to si občania môžu prenajať na súkromné účely ako oslavy, kempovanie či súťažné podujatia. Ďalej sa v obci nachádza Židovský cintorín a Pamätník padlých v 1. svetovej vojne na cintoríne "Pieta Márie s Ježišom“," vymenúva Baloga zaujímavosti z obce. Podľa neho turisti oceňujú veľkosť tejto dediny a starostlivosť občanov o priedomia. Lákadlom je aj novovybudovaný Viacúčelový sál pre kultúrne aktivity, ktorý slúži na spoločenské podujatia, svadby, oslavy, či plesy.

V dedine majú napríklad aj miestneho drevorezbára. A nachádza sa tam i niekoľko kaderníctiev, kozmetika, manikúra, pedikúra, poskytovanie masérskych služieb, výroba cukrárskych výrobkov, autoopravovne, či stolárstva.

Nový bytový dom

„V obci sa stavajú aj nové rodinné domy, v ktorých budú bývať mladé rodiny. A tiež sa stavia nový bytový dom so šiestimi bytovými jednotkami. K aktívnej výstavbe prispievajú miestni stavbári, tesári, drevári, poskytovatelia služieb v oblasti elektriny, kúrenia a vody. Priamo v obci sa nachádza aj predajňa stavebnín,“ pokračoval Baloga. Dedina je obkolesená kopcami a z každého je na ňu krásny výhľad. Najvyššími vrcholmi sú Sľubica (1129,4 m), Brezová (1041,8 m), Zadný Moravec (958,9 m), Kamenčie (884,9 m), Bradlo (715,5 m) a Dubie (650,4 m).

Ak ste zvedaví, aké podujatia sa vo Víťazi konajú, vedzte, že je to Obecná zabíjačka, Deň matiek, Vystúpenia folklórneho súboru Pridaň, Víťazský festival, Posedenie s jubilujúcimi dôchodcami, Výlet pre dôchodcov v letných mesiacoch, Rozsvietenie vianočného stromčeka či Novoročný punč.

Čo sa plánuje

„Vedenie obce a obyvatelia veria, že v najbližších rokoch sa v obci podarí dokončiť rozostavanú kanalizáciu a tiež vybudovať čističku odpadových vôd. V niektorých častiach obce napríklad ešte chýbajú chodníky pre bezpečnejšiu premávku. Obyvatelia by tiež privítali vybudovanie voľne prístupného detského ihriska. Ďalej sa plánuje výstavba chodníkov a výstavba Domu pre seniorov,“ vymenoval starosta to, čo by sa v obci ešte malo zrealizovať.

V súčasnosti sa však tam stavia Sklad hasičskej techniky pre Dobrovoľný hasičský zbor. Prostredníctvom menších pozemkových úprav obec rieši vytvorenie nových stavebných pozemkov na parcelách, ktoré momentálne nie sú vhodné na výstavbu. Prebiehajú tiež dokončovacie práce rozšírenia základnej školy o nové triedy.

„V najbližších mesiacoch bude v priestoroch materskej školy prebiehať rekonštrukcia, ktorá rozšíri jej priestory. Obec aktívne pracuje na Pasportizácií miestnych komunikácií a získala aj dotáciu na kompostéry pre každú domácnosť, čo prispeje k zlepšeniu triedenia domového odpadu,“ prezradil ďalej Baloga.

A čo v dedine hovoria na to, že sa v ankete nášho portálu umiestnili na 3. mieste? „Samozrejme, že uvedená informácia nás potešila a sme radi, že sa toľkým občanom naša obec javí ako sympatická. Taktiež nás to zaväzuje k tomu, aby sme sa pri najbližšej ankete pokúsili znova posunúť o priečku vyššie,“ dodala na záver hlava Víťaza.

OBRAZOM: Toto je ona, tretia najsympatickejšia dedina v Prešovskom okrese!
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM