Ľubomír Hudačko Rôzne

Druhá najsympatickejšia obec nášho okresu: Spoznajte bližšie dedinu Hermanovce

Hermanovce obsadili v našom nedávnom hlasovaní o najsympatickejšiu dedinu okresu Prešov krásne druhé miesto. Spoznajte túto obec bližšie.

Ilustračný obrázok k článku Druhá najsympatickejšia obec nášho okresu: Spoznajte bližšie dedinu Hermanovce
34
Galéria
Zdroj: Milan Grejták

Druhou najsympatickejšou obcou okresu Prešov sa v našom veľkom hlasovaní len nedávno stali Hermanovce. Tejto dedine naši čitatelia udelili rovných 410 hlasov. Dnes vám Hermanovce predstavíme prostredníctvom nášho spravodajského portálu bližšie.

Hermanovce sú obcou, ktorá si v roku 2020 pripomenie už 700 rokov od svojej prvej písomnej zmienky. Má viac ako 1 600 obyvateľov a jej rozloha je 15,96 km². Nachádzajú sa približne 20 km od Prešova a to na hranici s okresom Sabinov. V okolí sú obce Jarovnice, Bertotovce, Hendrichovce, Štefanovce či Lipovce.

Boli to dve obce

Kronikár Hermanoviec Milan Grejták nám o tejto dedine prezradil nejednu zaujímavú informáciu. Tak napríklad, možno ste ani nevedeli, že v minulosti išlo o dve samostatné obce. Tvorili jeden celok, ale delil ich potok. Boli to Šemšey Hermanovce a Stankay Hermanovce. „Druhé menované boli na západnej strane a Šemšey bola východná strana. Mali spoločný kostol a cintorín, no mali dvoch richtárov. Neskôr, vlastne až do rozpadu Rakúsko-Uhorska bola obec známa ako Stankay Hermany,“ ozrejmil Grejták.

Obec leží v údolí Hermanovského potoka, obklopená kopcami. Z tých blízkych najvyšších bodov je Chrasť (773 m n. m.). Z neho podľa Grejtáka vidieť Slanské vrchy, Šarišský hrad či Tatry. Navyše, už viac ako 10 rokov sa naň robí silvestrovský výstup. Zíde sa vtedy asi 200–300 turistov a zaspieva sa okrem iného hymna pri guľáši. „Na kopci je aj turistická útulňa. Je otvorená vždy a ktokoľvek tam môže prenocovať a zažiť romantický večer. Vidno odtiaľ Volovské vrchy, je to prekrásna scenéria a je tam pokoj,“ vraví kronikár obce. Hermanovskí turisti vybudovali v roku 2011 turistickú útulňu aj na neďalekej Chotárnej, ktorá je styčným bodom chotárov Hermanoviec, Uzovských Peklian, Renčišova, Štefanoviec a Lipoviec.

Ďalšia zaujímavosť je aj to, že pred pár rokmi sa dedine podarilo vytvoriť prvú turistickú trasu, ktorá je už značkovaná. Po červenej značke, začínajúcej na autobusovej zastávke sa tak dostanete na spomínané atraktívne oblasti okolo Hermanoviec.

Obec má aj skupinu turistov pôsobiacich pod hlavičkou KST Chotárna, ktorí chodia na medzinárodné turistické zrazy, ale organizujú aj vlastné. Začiatkom roka sa robí Hermanovský šlid, kde prichádzajú taktiež stovky ľudí z regiónu, pričom ide o pochod na bežkách na rôzne trasy po okolitých chotároch. „Ak aktuálne nie je sneh, turisti prejdú trasy aj peši. Konečná je väčšinou v hermanovskej reštaurácii, ktorá zároveň slúži ako kultúrny dom. Ten hlavný kultúrny dom však v súčasnosti, žiaľ, chátra,“ povedal Grejták.

Venujú sa aj folklóru

Obec má napríklad aktívny Folklórny súbor Hermanovčan, ktorý minulý rok oslávil 50 rokov existencie. Založený bol v roku 1967. Ako to celé vzniklo? „Chlapík zo Zemplína si našiel frajerku na Šariši. Na jednej zábave ukázal pár krokov a ostatní ho hecovali, aby ukázal viac a prehovorili ho, aby sa tomu začal venovať. Nacvičil sa potom program a na Veľkú noc 1967 bolo prvé vystúpenie. Vlani súbor vydal knihu a má aj vlastnú kroniku. Takisto vydal dva vlastné CD a aktuálne pracuje na treťom,“ prezradil pre Prešov 24 Grejták.

Folklórny život obce však obohacujú aj deti z Detského folklórneho súboru Hermanček. Ten už má za sebou dve desiatky rokov pôsobenia. Zaujímavú udalosť majú v obci v júni. Koná sa tu vtedy Juniáles, na ktorý prídu ľudia aj z okolia a ide o kultúrno-spoločenskú prezentáciu s programom. „Počas Fašiangov turisti spolu s obcou organizujú pre zmenu Papučový bál, počas ktorého sa vyhodnocujú najkrajšie papuče,“ spomenul Grejták ďalšiu zaujímavosť.

V obci pôsobí aj Jednota dôchodcov Slovenska, ktorá športuje a reprezentuje, tiež totiž chce vyhrávať na rôznych športových hrách. Mnohí z členov tejto organizácie sú tiež členmi rovnako aktívneho Zväzu zdravotne postihnutých.

V obci pri kostole majú dokonca aj náhrobník nazývaný gloriet. „Tu ide o príbeh lásky. Donormi kostola boli pri založení farnosti v roku 1772 Péchyovci. Keď zomrel František Péchy, jeho manželka ho pochovala do hrobky a nad ňou vybudovala gloriet. Je to jedna z mála takýchto stavieb na Slovensku. Obnovovaný bol v posledných rokoch,“ vysvetlil kronikár.

Kaštieľ

Keď sme už pri mene Péchy, obísť nemôžeme známy kaštieľ. Ešte pred dvadsiatimi rokmi to pritom bol zničený objekt, predtým dokonca fungoval aj ako základná škola. Vlastní ho vnučka posledného majiteľa, ktorá sa ho rozhodla obnoviť.

„Poklady z majetku mojich prarodičov sa tam nenašli, objavila som iba polovicu taniera a jednu vidličku,“ znela jej odpoveď na otázku, či sa tam našiel poklad. Kaštieľ slúži aj na svadby, je tam obnovený park či relaxačný priestor na odpočinok. Na ukončenie sezóny majiteľka každoročne organizuje kultúrne podujatie.

V obci fungujú aj hasiči, pravidelne vyhrávajú hasičské ligy. Majú množstvo trofejí a fungujú takmer 100 rokov. Viac ako 60 rokov tam majú aj futbalový klub TJ Družstevník, ktorý aktuálne pôsobí v 6. lige.

V dedine majú aj Krížovú cestu, ktorú na fotografiách preniesli do lesného prostredia na kopec Kucmanka, ide asi o 200 metrov stúpania. Niekoľkokrát ročne sa tak koná takáto obecná krížová cesta v prírode. Zaujímavé je aj to, že ich fara je otvorená verejnosti. Často tam chodia ľudia na rôzne sústredenia, či stretnutia pred birmovaním.

Ľudia sa spojili

A čo hovorí kronikár na úspech Hermanoviec v spomínanom hlasovaní o najsympatickejšiu obec nášho okresu? „Vnímam to tak, že ľudia sa spojili. To hlasovanie je o tom, že ľudia vyjadria svoj vzťah k obci. Oslovilo ich to a chceli sa pochváliť,“ po­vedal nám na záver. A ako to v uvedenej dedine vyzerá si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Pozrite si ju na FOTKÁCH: Obrazom z 2. najsympatickejšej dediny okresu Prešov
34
Galéria
Zdroj: Milan Grejták
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM