Ľubomír Hudačko Rôzne

Dedina, ktorá je síce v okrese Prešov najmenšia, ale... rozhodne má čo ponúknuť!

Predstavíme vám obec z nášho okresu a jej zaujímavosti. Hoci ide o najmenšiu dedinku v okrese Prešov, oplatí sa do nej zavítať. Pozrite sa, prečo.

Ilustračný obrázok k článku Dedina, ktorá je síce v okrese Prešov najmenšia, ale... rozhodne má čo ponúknuť!
12
Galéria
Zdroj: Obec Trnkov

Dedinka Trnkov, ktorá leží len 10 kilometrov od centra Prešova je známa aj tým, že sa v nej v poslednom období postavilo viacero nových domov a chystá sa tiež výstavba desiatok bytov. My sme sa však na túto obec teraz pozreli trochu z iného uhla – ako na zaujímavé miesto pre výlet. A Trnkov, aj keď rozlohou patrí vôbec k najmenšej v celom okrese, rozhodne má čo ponúknuť, veď sledujte…

Obec má 230 obyvatelov a týči sa na rozlohe 180 hektárov. Ak by ste sa sem prišli pozrieť, ocitnete sa na turistickej trase obcí Lada-Trnkov-Okružná. Poľahky sa dostaneme dokonca na cyklotrasu Prešov-Sekčov až do Pavloviec. Tá ma asi 40 kilometrov.

Ihrisko aj posilňovňa

„Obec leží len 10 kilometrov od centra Prešova. Je tichá a je tu pokoj. Počas Vianoc sme mali vianočný stromček s výzdobou ako v Las Vegas. Takú nemá nikto,“ smeje sa starosta Jiří Ballarin. Spomínaná dedina má modernú infraštruktúru, v celom profile vedľa cesty sú vybudované chodníky a má aj nové osvetlenie. Vďaka kamerovému systému je vidno, kto do obce prišiel a odišiel. V dedine je vybudovaná tiež chrbticová optická kabeláž.

„Máme tu tiež aj nové multifunkčné ihrisko, obecnú posilňovňu a pôsobia tu dve stolnotenisové družstvá. Žijeme kultúrnym a športovným životom. V januári sme mali obecný reprezentančný ples, kde sa zúčastnilo 150 hostí. Nechýbala ani zabíjačka a brigáda,“ prezradil starosta. Z podujatí, ktoré sa v obci konajú, spomeňme ešte aj marcové MDŽ či májový ples v teplákoch a pyžamách. Akcie sa pritom nerobia len pre obyvateľov dediny, ale pre každého z okolia.

„Trnkov je členitá obec, cez ktorú pretekajú potoky. Jeden trnkovský a dva bez mena. Názov obce je odvodený podľa trnky. Kökény po maďarsky znamená trnka. Trnkov poznáme aj pod názvom Kokiňa,“ pokračuje Ballarin, ktorý je starostom druhé volebné obdobie, teda od roku 2010. V zime tam môžete nájsť dokonca aj ľadovú plochu, ak teda mrzne, takisto sú v dedine k dispozícii turnaje v nohejbale či futbale.

Šefuje bývalý vojak

Zaujímavé je tiež určite aj to, že developer v obci postavil 12 rodinných domov a od marca sa bude stavať 52 nových bytov v štyroch bytových domoch s kompletnou infraštruktúrou, ktorá je pre bývanie potrebná. A začne sa aj výstavba novej materskej školy a jaslí. V obci majú čisto a je tam jedinečná príroda. „Šéfuje tu tomu totiž bývalý vojak,“ smeje sa Ballarin, ktorý je zároveň predsedom Oblastného futbalového zväzu Prešov.

Samozrejme, nie všetko je dokonalé. Aj v tejto obci je čo zlepšovať, Ballarin priznáva, že zlepšiť by mohli kvalitu obecných ciest. „Nie je možné stihnúť to všetko naraz, ale toto je záväzok a výzva,“ povedala hlava obce.

Nezabudnite si pozrieť aj našu priloženú fotogalériu zo spomínanej dedinky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zavítať sa do nej oplatí: Fotozábery z najmenšej dedinky Prešovského okresu
12
Galéria
Zdroj: Obec Trnkov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM