Rôzne

V prešovskom Solivare sa prvýkrát uskutoční Deň soli: Program bude bohatý!

Národná kultúrna pamiatka Sklad soli v prešovskom Solivare patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky v SR. V jeho areáli sa 1. raz uskutoční Deň soli.

Ilustračný obrázok k článku V prešovskom Solivare sa prvýkrát uskutoční Deň soli: Program bude bohatý!
Foto: Ľubomír Hudačko

Chystá sa zaujímavé podujatie, ktoré môže zlákať aj vás. V areáli Skladu soli sa dňa 8. septembra uskutoční prvý ročník podujatia Deň soli.

Pripomenie historickú udalosť

Podľa Mareka Duchoňa, súčasného riaditeľa NKP Solivar to bude prvý ročník kultúrneho podujatia, na ktorom si pripomenieme historickú udalosť návštevu cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a zahájil tak výrobu soli varením zo soľanky.

Bohatý program

„Živé divadlo bude doplnené o bohatý kultúrny program, na ktorom sa predstaví banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia. Nebudú chýbať stánky s remeslami a občerstvením. Návštevníci budú môcť vidieť reálne tesanie sôch do kamennej soli, výrobu lán a mnoho iného. Múzeum Źup Krakowskich Wieliczka z Poľska sa predstaví zaujímavou výstavou soľných baní a pre veľkých aj malých pripravia rôzne tvorivé dielne, maľovanie soľničiek, hod soľou do suda, či dobové varenie soli,” doplnil Duchoň. Podujatie organizuje Slovenské technické múzeum v spolupráci s OOCR Región Šariš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM