Ľubomír Hudačko Rôzne

FOTO: Nebeské divadlo. Pozoruhodné zatmenie Mesiaca sme mohli sledovať aj z Prešova

Počas víkendu sa hovorilo aj o zatmení Mesiaca. To zaujalo astronómov, fotografov i fanúšikov nebeských úkazov. Takto sme ho zachytili my.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nebeské divadlo. Pozoruhodné zatmenie Mesiaca sme mohli sledovať aj z Prešova
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Len pred pár dňami – v uplynulý piatok – nastal naozaj zaujímavý vesmírny úkaz: najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí.

Mesiac vyšiel krátko po 20-tej hodine. O niekoľko minút neskôr nastala fáza jeho čiastočného zatmenia. V tú dobu už bol tesne nad juhovýchodným obzorom. Jeho úplné zatmenie začalo o 21:30 hodine a Mesiac svoju najväčšiu fázu zatmenia dosiahol pred pol jedenástou.

Bol sfarbený do krásnej červeno-oranžovej farby a jeho okraje boli svetlomodré. Koniec úplného zatmenia nastal krátko po jedenástej hodine.

„Bolo to najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Predtým bolo úplné zatmenie Mesiaca pozorovateľné z Prešova 28.9.2015 a najbližšie bude 21.1.2019. Ma­ximálna fáza v oboch prípadoch bola kratšia ako teraz pri zatmení 27.7.2018,“ uviedol odborný pracovník Hvezdárne a planetária v Prešove Ján Sadiv.

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť, hoci počasie sa v Prešove v najnevhodnejšiu chvíľu pokazilo a mračná Mesiac po pár minútach nadobro zakryli.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zatmenie Mesiaca z Prešova: Počasie tomu neprialo, ale takto sme ho zachytili
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM