Futbal

Tréner treťoligového Tatrana Petráš: Je smutné, čo sa s prešovským futbalom stalo

Onedlho čaká našich futbalistov nový ročník, tentoraz v III. lige. Tréner 1. FC Tatran Prešov Peter Petráš v rozhovore porozprával aj o prvých krokoch vo funkcii.

Ilustračný obrázok k článku Tréner treťoligového Tatrana Petráš: Je smutné, čo sa s prešovským futbalom stalo
Zdroj: Viktor Zamborský

Bol prvým futbalistom spod Tatier, ktorý v drese slovenského tímu vsietil gól v skupinovej časti Ligy majstrov. Okrem Petržalky pôsobil aj v Interi Bratislava, Slovane, Dubnici, hrával aj v Rusku a Bulharsku. Bývalý reprezentant Slovenska Peter Petráš sa nedávno stal trénerom 1. FC Tatran Prešov, kde počas svojej hráčskej kariéry aj pôsobil. Viac prezradil v rozhovore.

V rokoch 2010 – 2014 ste boli oporou zadných radov 1. FC Tatran Prešov. Po piatich rokoch ste sa do metropola Šariša vrátili už ako hlavný tréner mužstva a okrem toho budete v klube zastávať aj pozíciu športového riaditeľa. Ako vnímate tieto úlohy?

Vnímam ich ako zodpovednosť a výzvu. V Tatrane som odohral svoje, je to klub, v ktorom som strávil najdlhšie obdobie vo svojej kariéry. V Prešove mám veľa kamarátov, veľa známych. Aj to zavážilo na rozhodnutí, že sem pôjdem pomôcť.

V najstaršom futbalovom klube na Slovensku ste zažili dobré hráčske časy, na svoju stranu ste si získali fanúšikov, za Tatran ste v lige aj v pohári odohrali viac ako sto zápasov. Až na vašu poslednú sezónu, keď mužstvo vypadlo do II. ligy, sa vám tu darilo. Ako by ste opísali tieto časy?

Boli tu aj vtedy nejaké problémy, no ja som sem prišiel hrať. Presne ako hovoríte ohľadom fanúšikov. Prišiel som z Levski Sofia a sami videli, že som neprišiel len vyvetrať dres, ale že som sa snažil pomôcť klubu a až na tú poslednú sezónu to bolo dobré.

Vrátili ste sa do známeho prostredia. Čo sa v Prešova zmenilo za ten čas, čo ste v klube nepôsobili?

Mesto sa zmenilo, ale čo sa týka štadióna, som sklamaný. Výstavba sa plánovala dávnejšie a ešte stále sa to nepohlo.

Ako ste za ten čas vnímali Tatran, ktorý sa síce v roku 2016 do najvyššej súťaže vrátil, no potom opäť ustúpil z pozícii a spadol až do III. ligy, kde ešte nikdy predtým nebol?

Je smutné, čo sa s prešovským futbalom stalo. Túto vetu som hovoril aj keď sme vypadli do II. ligy v roku 2013. Aj po mojom odchode z klubu som zápasy Tatrana chodil sledovať, či bol trénerom mužstva Kovalec alebo pri tíme pôsobili ďalší tréneri. Keď hral Tatran niekde v blízkosti Bratislavy, či už v Trnave alebo naposledy s Interom, vždy som sa prišiel pozrieť.

Teraz budete prešovský futbalový tím viesť z lavičky vy. Hlavným kormidelníkom ste sa stali len nedávno, na prípravu vám veľa času neostáva. Na čo ste ako prvé začali tlačiť?

Určite je to doplnenie kádra. Treba dať dokopy hlavne A mužstvo, aby to bolo v poriadku, aby sme boli pripravení na III. ligu. Času nie je veľa a treba pripraviť chalanov. Hlavne ich naladiť na to, aby sa tešili na celú súťaž.

Po predchádzajúcom ročníku opustilo káder veľa hráčov. Ostali prevažne mladí dorastenci. Vaša pozícia športového manažéra súvisí aj s tým, aby ste do tímu pritiahli nové posily. Ako to momentálne s kádrom vyzerá? Kto by mohol mužstvo posilniť?

Určite mám mená, ktoré by som chcel do tímu dotiahnuť. Mám chalanov, s ktorými som dohodnutý. Do Tatranu chcem pritiahnuť štyroch, piatich skúsených hráčov. Tretia liga je fyzickejšia a navyše, chlapci sa musia vyrovnať s tým, že keď niekam prídeme, tak tam príde Tatran Prešov. Každý zápas bude preto ťažký a títo starší hráči by mohli pomôcť ostatným, aby boli odolní.

Aké sú vaše plány s Tatranom?

Skôr ide o to, aby sa to tu nastavilo, aby sa nám podarilo ľudí presvedčiť, že futbal sa dá robiť normálne. Postupnými krokmi to tu treba ponastavovať či už v A-tíme alebo aj veci týkajúce sa mládežníckych kategórií.

Čo by sa malo zmeniť, aby 1. FC Tatran dosiahol úspech a vrátil sa na pozície, na ktoré dlhé roky patril?

Potrebné je, aby ľudia v klube boli ako jedna rodina, nemôžu byť rozdelení na tábory. Treba si určiť jeden cieľ, s ktorým musí každý súhlasiť a každý za tým cieľom pôjde. Toto musíme zlepšiť, aby sme boli naladení na jednej vlne či už sa to týka mládeže, A mužstva a všetkých ľudí okolo Tatranu, aby sme fungovali ako tím, všetci spolu.

Účinkovanie v tretej lige Východ odštartujete 28. júla, do začiatku súťaže tak ostáva pár dní. Čo ste doposiaľ s tímom stihli?

Máme dostatok hráčov. Podoťahovali sme sem chalanov, preto sme poriešili prípravné zápasy. Potrebovali sme vidieť všetkých futbalistov, aby som sa vedel rozhodnúť, kto ostane a kto nie. Mali sme aj sústredenie na Domaši, kde sme chceli chalanov spoznať, aby sme videli, ako reagujú, akí sú, aby sme to dali dokopy, keďže času je málo a súťaž začína čoskoro.

Ešte v minulom ročníku ste boli aktívnym hráčom, no trénovaniu sa venujete už niekoľko rokov. Začínali ste v Seredi, kde ste viedli kategóriu do 15 rokov, v Interi Bratislava ste boli trénerom devätnástky, v A-tíme ste potom zastávali funkciu hrajúceho asistenta. Naposledy ste pôsobili pri mužstve FC Jelka, s ktorým sa vám podarilo postúpiť do piatej ligy. Teraz bude vašou úlohou Tatran postaviť späť na nohy. Máte predtým rešpekt?

Nenazval by som to rešpektom, je to skôr viera. Prišiel som tu s tým, aby som Prešovu pomohol, aby som mu neškodil. Chcem robiť svoju robotu na sto percent, aby boli spokojní hráči, vedenie, všetci ľudia v klube a aj fanúšikovia.

Do metropoly Šariša ste prišli so svojím asistentom Jozefom Kováčom. Spolupracovali ste s ním už predtým? Prečo ste si vybrali práve jeho?

Áno, Jožka poznám dlhšiu dobu, študovali sme spolu na licencii. Potreboval som si zobrať človeka, ktorému môžem veriť. Povinností budem mať trošku viac a nebudú sa týkať len tréningového procesu. Viem, že je to človek, na ktorého sa môžem spoľahnúť a keď si nastavíme nejaké veci, som na sto percent presvedčený, že sa to robiť bude. Z tohto dôvodu som povedal, že mojou podmienkou je, aby som so sebou mohol priniesť človeka, ktorý nie je z Prešova, ale je mimo toho diania a všetkého čo sa tu udialo predtým. Prišiel sem s čistou hlavou.

Počas vašej hráčskej kariéry ste pôsobili v popredných slovenských aj zahraničných tímoch, kde vás viedli skúsení tréneri. Máte bohaté skúsenosti s úspešnými kormidelníkmi. Ktorý bol podľa vás najlepším?

Áno, mal som veľa trénerov. Vyzdvihol by som, samozrejme, Vlada Weissa, ktorý ma vytiahol do zahraničia s asistentom Michalom Hippom, myslím si, že oni boli skvelá trénerská dvojica. Takisto tu v Prešove či už ako človek alebo ako tréner to bol Sergij Kovalec, dodnes sme spolu v kontakte. Nechcel by som na nikoho zabudnúť, lebo mne nikto neuškodil. Vždy som k povinnostiam pristupoval, ako som mal a tým pádom som nemal žiaden problém so žiadnym trénerom.

Redakcii rozhovor poskytla Miroslava Baranová/1fcta­tran.sk

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A na záberoch sledujte aj to, ako sa pre zmenu darí FK Pohroniu. Prvýkrát sa dostali do najvyššej súťaže, kliknite si video.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM