Rôzne

Toto je ona: Pani Mária sa v Prešove zaradila do klubu storočných, FOTO

Prešovčanka Mária Galóczyová sa ako piata žena v poradí zaradila v našom meste do 'klubu storočných'.

Ilustračný obrázok k článku Toto je ona: Pani Mária sa v Prešove zaradila do klubu storočných, FOTO
8
Galéria

Jubileum oslávila v Zariadení pre seniorov (ZPS) Náruč, kde žije od novembra 2016. Informoval o tom tlačový referent mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Gratulácie

Do ZPS Náruč sa presťahovala na vlastnú žiadosť, dovtedy sa však podľa príbuzných o seba vedela v mnohom postarať sama. „Ešte do veku 95 rokov pracovala na záhrade, lúštila krížovky, čítala dennú tlač, knihy, časopisy. Krížovky jej nosíme pri návštevách ešte aj teraz,“ prezradili o nej príbuzní.

Jubilantke gratulovalo aj vedenie i obyvatelia ZPS Náruč. S gratuláciou a darčekom prišiel aj viceprimátor Vladimír Feľbaba, ktorý jej okrem iného zaželal hlavne mnoho energie. Aktuálne si užíva starostlivosť, ktorú jej venujú v Náruči, ale aj návštevy príbuzných. Má štyri deti, osem vnúčat, 14 pravnúčat a radosť jej robí už aj jeden prapravnuk.

Mária Galóczyová, rodená Šimková sa narodila pred sto rokmi v Starej Ľubovni, ako jediné dieťa svojich rodičov. V rodnom meste, odkiaľ pochádzala aj jej mama, žila do roku 1925, potom sa presťahovala do rodiska svojho otca, vojnového veterána – do Košíc. Tam ďalších sedem rokov navštevovala Cirkevnú školu.

V Prešove od roku 1933

Od roku 1933 žije v Prešove, kde absolvovala Meštianku na Konštantínovej ulici, Rodinnú školu a Nadstavbu pre šitie šiat. Veľmi chcela byť učiteľkou, to sa jej však nesplnilo. V roku 1942 sa vydala a rodina sa jej rozrástla o tri dcéry a syna. Spolu s manželom dlhé roky pracovala v obchode, potom vo vyššom veku ako účtovníčka pre spoločnosť Zdroj.

V Prešove aktuálne žije päť ľudí vo veku nad sto rokov, všetky sú ženy. Štyri majú sto rokov, najstaršou je Anna Zaťková, ktorá pred pár dňami oslávila úctyhodných 104 rokov.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Mária z Prešova oslávila svoje storočné jubileum
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM