Rôzne

FOTO: Oslávila naozaj úctyhodný vek. Najstaršia Prešovčanka Anna má 104 rokov

Najstaršia Prešovčanka Anna Zaťková oslávila úctyhodných 104 rokov. Okrem najbližšej rodiny jej prišla zapriať veľa zdravia a spokojnosti i primátorka.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Oslávila naozaj úctyhodný vek. Najstaršia Prešovčanka Anna má 104 rokov
3
Galéria

Najstaršiu Prešovčanku narodeninová návšteva očividne potešila. „Niekedy sme oslavovali tak, že sme sa stretávali. Nie ako teraz, keď je každý sám,“ načrela do svojich spomienok počas privítania sa s primátorkou Andreou Turčanovou. Má veľmi rada spoločnosť, vtedy sa vôbec necíti unavená. Žena, ktorá sa, ako vraví, narodila „v taký bosorácky deň, na Luciu“ je stále rovnako veselá. Už si však viac pospí ako ešte v nedávnej minulosti.

Narodeniny sú pre ňu malým sviatkom, ktorý si patrične užíva. Svojou vitalitou a vystupovaním prekvapuje i primátorku. Tá odhaduje či oslávenkyňa pracovne nepôsobila ako ekonómka.

„Kdeže, ja som bola obyčajná predavačka. Svoju prácu som milovala,“ odpovedá žena, ktorú určite milovali aj jej zákazníci. Pamäť jej stále slúži, rada vtipkuje. „O stoštyroch rokoch je ťažké hovoriť, nie to ešte prežiť,“ rozosmiala prítomných ďalšou svojou múdrosťou. Lieky neberie žiadne, občas si dopraje malý pohárik dobrého koňaku. Pohárik si dopriala aj v deň svojich narodenín. „Mám sa dobre,“ vystihuje Anna Zaťková v krátkej vete svoj celoživotný optimistický postoj.

Von z bytu, kde žije s dcérou Evou, už nechodí. Väčšinu času trávi vo svojej izbe. Spoločnosť jej, okrem blízkych, robí rádio, rada počúva sväté omše. „Ale hrajú tam aj iné veci,“ pripomenula. Niekedy veľmi rada plietla svetre, háčkovala a venovala sa mnohým ručným prácam. Zrak však už nie je taký ako býval, preto tieto svoje koníčky odsunula do úzadia.

Pani Anna väčšiu časť svojho života prežila síce v Košiciach, no od svojej osemdesiatky sa usadila v Prešove. Pochádza z mlynárskej rodiny. Narodila sa v Čeľovciach pri Trebišove počas prvej svetovej vojny. Otec ju však videl len raz – na Vianoce 1915. O mesiac neskôr padol v boji niekde v Rumunsku a rodina doposiaľ netuší, kde je jeho hrob.

Krátko po otcovej smrti však na zápal pľúc zomrela aj mama pani Anny a z nej sa stala úplná sirota. „Vychovala ma teta s ujom. Hovorila som im mamka, otec, veď svojich rodičov som nepoznala,“ zaspomínala si na detstvo plné ťažkej práce v mlyne, no hneď dodáva, že to bolo zároveň aj najkrajším obdobie jej života.

Vydávala sa za súdneho úradníka pochádzajúceho od Trenčína keď nemala ešte ani osemnásť rokov. Kvôli manželovej práci sa však viackrát sťahovala: „Žili sme spočiatku v Košiciach, neskôr v Michalovciach, kde sa mi narodili obe deti a následne sme sa vrátili do Košíc.“ Ovdovela pred vyše štyridsiatimi rokmi, jediný syn zomrel ešte pomerne mladý. Rozvetvenú rodinu tvoria aj štyri vnúčatá a osem pravnúčat.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zachytené obrazom: Najstaršia Prešovčanka oslavovala 104 rokov
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM