Kultúra

Unikátna výstava: V Prešove ožijú legendy slovenského futbalu

Krajské múzeum v Prešove predstavuje prierez 120–ročnej histórie prešovského futbalu. Návštevníci môžu vidieť vzácne fotografie a aj trofeje.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava: V Prešove ožijú legendy slovenského futbalu
3
Galéria

A to od bývalých reprezentantov, ale aj bronzovú plaketu za 3. miesto v Pohári národov vo Francúzsku z roku 1960. Unikátna výstava približuje začiatky futbalu na Slovensku a významný podiel Prešova pri jeho šírení koncom 19. storočia.

Hral sa tu 1. zápas

25. mája 1898 odohrali v Prešove dve budapeštianske futbalové mužstvá prvý propagačný futbalový zápas na území Slovenska. V ten istý deň vznikol pri prešovskom telocvičnom a šermiarskom spolku ETVE aj prvý futbalový oddiel na Slovensku. „Nie je to náhoda. Prešov bol v tomto období významným športovým centrom Horného Uhorska s viacerými spolkami napojenými na športové dianie v Budapešti,“ prezradil Igor Lazorík, kurátor výstavy a odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Jadro futbalového mužstva ETVE Prešov tvorili hráči s ušiakovou loptou. V tejto kolektívnej hre, kde sa lopta hádzala až do vzdialenosti 50 – 60 metrov, boli dokonca sedemnásobnými majstrami Uhorska. „22. mája 1899 odohralo mužstvo ETVE v Petržalke s miestnym PTE – Prešporský telocvičný spolok, historicky prvé futbalové stretnutie klubových celkov z územia Slovenska,“ pokračuje Lazorík.

Počas 120-ročnej histórie pôsobili v meste aj mnohé menšie kluby, ale jediným zástupcom vrcholového futbalu v Prešove sa po roku 1945 stal iba Tatran Prešov. Pochádza odtiaľto mnoho zvučných mien, ako napríklad kapitán československej reprezentácie Gejza Šimanský, Jozef Bomba či z mladších Martin Jakubko a Stanislav Šesták.

Najvzácnejšie predmety

Nespochybniteľnou ikonou prešovského futbalu je ale podľa Lazoríka československý reprezentant Ladislav Pavlovič. „Je to dvojnásobný najlepší ligový strelec a bol vyhodnotený ako najlepší prešovský športovec dvadsiateho storočia,“ dodáva Lazorík. Futbal hrával do štyridsiatich rokov a stal sa najstarším hrajúcim slovenským hráčom v histórii československej futbalovej ligy.

S bývalým hráčom a trénerom Slávie Prešov Emilom Biharym sa tak podľa Lazoríka stali symbolom vernosti Prešovu, klubu a jeho fanúšikom. Najvzácnejšie predmety na výstave pochádzajú zo súkromnej zbierky syna tohto slávneho futbalistu, pána Ľubomíra Pavloviča. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 13. decembra o 16.00 v pri­estoroch Rákociho paláca. Výstava Z histórie futbalu v Prešove potrvá do 31. marca 2019.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Fanúšikovia futbalu si prídu na svoje: Krajské múzeum ponúka unikátnu výstavu
3
Galéria

hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM