Správy

Súťažiť sa bude v piatich kategóriách: Vyhlásili 51. ročník Akademického Prešova

Už 51. ročník súťaže Akademický Prešov opäť v metropole Šariša. Zúčastniť sa ho môžu študenti slovenských vysokých škôl bez ohľadu na typ školy.

Ilustračný obrázok k článku Súťažiť sa bude v piatich kategóriách: Vyhlásili 51. ročník Akademického Prešova
Zdroj: TASR

Organizátori súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov (AP) vyhlásili jeho 51. ročník. Päťdňové podujatie sa uskutoční od 24. do 28. apríla budúceho roka v metropole Šariša.

Päť kategórií

Na súťaži budú participovať ministerstvo školstva, ministerstvo kultúry, Rektorát Prešovskej univerzity (PU), mesto Prešov a Občianske združenie Akademický Prešov. Súťažiť sa bude v piatich kategóriách – pôvodná literárna tvorba (poézia, próza, esej), študentské divadlá, umelecký preklad, film, hra – tvorivosť – improvizácia. Jednotlivé súťažné kategórie majú rôzne termíny uzávierky. Informácie poskytol organizačný štáb AP. Na súťaži sa môžu zúčastniť študenti slovenských vysokých škôl bez ohľadu na typ školy a odbor štúdia. Súťažiť sa bude v priestoroch vysokoškolského areálu PU, v Divadle Alexandra Duchnoviča a na scéne Divadla Jonáša Záborského. Hosťami AP budú tiež domáce, zahraničné profesionálne i amatérske súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín.

Do kategórie pôvodná literárna tvorba budú prijaté ucelené texty, prípadne úryvky z nepublikovaných prác v slovenskom jazyku bez tematického a žánrového obmedzenia. Rukopisy príspevkov v troch exemplároch je potrebné odovzdať na organizačnom štábe alebo poslať mailom najneskôr do 15. apríla budúceho roka. Kategória študentské divadlá poskytuje priestor na realizáciu divadelnej kreativity vysokoškolákov. Súbory by mali tvoriť minimálne z dvoch tretín vysokoškoláci študujúci v slovenských školách. Prihlášky je potrebné zaslať do 4. apríla nasledujúceho roka na organizačný štáb alebo mailom. Subkategóriou sú inojazyčné divadelné inscenácie slovenských vysokoškolákov.

Uzávierka umeleckých prekladov je 18. apríla budúceho roka. Účastník súťaže v preklade z jazyka anglického, nemeckého, francúzskeho, poľského a ruského do slovenčiny musí zaslať ucelený text v troch exemplároch.

Zo života mladých

Súťažná kategória film má prezentovať krátkometrážny umelecký film s aktuálnou témou zo života mladej generácie. Očakáva sa účasť študentov odboru masmediálnej komunikácie. Rozsah súťažnej snímky by mal byť desať minút. Súťažiaci zašlú svoje filmy v digitálnej podobe organizačnému štábu do 18. apríla budúceho roka. Kategória hra – tvorivosť – improvizácia je určená pre študentov pedagogických fakúlt (študijný odbor predškolská a elementárna pedagogika). Trojčlenné družstvá budú demonštrovať kreativitu budúcich pedagógov riešením situácie na zvolenú tému a animáciou neživých predmetov. Bližšie informácie poskytne organizačný štáb AP.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM