Správy

Súťaž k 1. etape ukončili: S výstavbou severného obchvatu Prešov by sa malo začať v júli

S výstavbou severného obchvatu mesta Prešov by sa malo začať v júli. Národná diaľničná spoločnosť v uplynulých dňoch ukončila súťaž na výstavbu 1. etapy.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž k 1. etape ukončili: S výstavbou severného obchvatu Prešov by sa malo začať v júli
Zdroj: TASR

Víťazným uchádzačom sa stalo združenie Váhostav – SK, a. s., a TuCon, a. s., s navrhovanou zmluvnou cenou 142 876 816 eur bez DPH. Toto rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, nakoľko ostatní uchádzači môžu podať odvolanie do 10 dní od doručenia rozhodnutia NDS.

Podpis v júli?

„Prebiehajú odvolacie termíny a čakáme, kedy tieto termíny uplynú. Pokiaľ nebudú nejaké komplikácie z hľadiska nejakých obštrukcií a odvolávaní, je predpoklad podpisu zmluvy v najbližších týždňoch, niekedy v mesiaci júl,“ uviedol generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin.

NDS plánuje podpis Zmluvy o dielo v druhom júlovom týždni a začiatok prác na konci júla. Tieto termíny platia podľa nej iba za predpokladu, že nedôjde k odvolaniu voči rozhodnutiu NDS o vyhodnotení po­núk.

Ak odvolanie podané bude, potom tieto termíny budú posunuté približne o tri mesiace, pokiaľ o odvolaní rozhodne ÚVO. Lehota výstavby je 1340 dní, čo predstavuje približne 44 mesiacov.

Predpokladajú oneskorenie

V prípade druhej etapy severného obchvatu uskutočňuje sa podľa NDS na základe požiadavky Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) dopracovanie niekoľkých variant ekonomických analýz (CBA).

„Na základe výsledkov CBA vydá ÚHP stanovisko, či ďalšie pokračovanie prípravy bude v plnom alebo polovičnom profile. V prípade, že padne rozhodnutie o pokračovaní v plnom profile, tak sme pripravení vyhlásiť súťaž začiatkom roku 2020. V prípade, že budeme musieť ísť do polovičného profilu, je potreba túto dokumentáciu prepracovať, a tým pádom predpokladáme zhruba 12-mesačné oneskorenie,“ uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

A v obrazoch si pozrite aj to, ako vyzeralo slávnostné ukončenie prerazenia tunela Prešov. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Už ho prerazili: Tunel Prešov napísal vo štvrtok úspešnú kapitolu
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM