Správy

Spor o pozemky pri Kolmanke sa ťahá 12 rokov: Mesto však nič odkupovať nebude

Prípad siaha do roku 2008, keď sa vlastníkmi pozemkov stala skupina právnikov, ktorí ich odkúpili od reštituentov. V úmysle mali vystavať osem rodinných domov.

Ilustračný obrázok k článku Spor o pozemky pri Kolmanke sa ťahá 12 rokov: Mesto však nič odkupovať nebude
Zdroj: Mesto Prešov

Za súkromné pozemky v lokalite Holá hora pri Kolmanovej záhrade v Prešove mesto platiť nebude.

Osem domov

O výsledku 12 rokov trvajúceho sporu informovala prešovská samospráva na svojej webstránke.

Ako uvádza, spor okolo pozemkov s celkovou výmerou 6-tisíc štvorcových metrov siaha do roku 2008, keď sa ich vlastníkmi stala skupina právnikov, ktorí ich odkúpili od reštituentov a mali v úmysle vystavať tam osem rodinných domov.

„Opierali sa pritom o stanovisko hlavného architekta mesta, podľa ktorého boli predmetné pozemky navrhované ako obytná plocha rodinných domov,“ vysvetľuje mesto s tým, že v rovnakom roku schválilo prešovské mestské zastupiteľstvo aj zmenu územného plánu, v ktorom však došlo k rozporu medzi jeho textovou a grafickou časťou.

Čo žiadali

V časti, kde sa písalo o zeleni, boli zaznačené stavebné parcely. Na tento nesúlad mala ešte ako mestská poslankyňa upozorniť súčasná primátorka Andrea Turčanová.

V súvislosti so snahou vlastníkov pozemkov o výstavbu zároveň poukázala na fakt, že majiteľmi týchto pozemkov sa stali skôr, než zmeny v spornom územnom pláne vstúpili do platnosti.

„Majitelia pozemkov pri Kolmanke tvrdili, že v dôsledku zmien v územnom pláne im bola spôsobená ujma na ich vlastníckom práve. Od mesta Prešov požadovali, aby pozemky odkúpilo za 700-tisíc eur,“ doplnilo mesto s tým, že odvolací súd len potvrdil predchádzajúci rozsudok okresného súdu.

Územiu pri Kolmanovej záhrade vrátili poslanci jeho pôvodnú funkciu v novembri 2013.

Hl. foto: archívne

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM