Správy

Slovenský unikát, ktorý nájdeme jedine v Prešove: Velodrómu svitá na lepšie časy!

Dobré správy ohľadne unikátu, ktorý nájdeme len v Prešove. Známemu cyklistickému velodrómu svitá na lepšie časy.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát, ktorý nájdeme jedine v Prešove: Velodrómu svitá na lepšie časy!
Zdroj: TASR

Velodróm v Prešove je jediný cyklistický ovál na Slovensku. Podpísaním memoranda mesta so zväzom cyklistiky mu svitá na lepšie časy. Prejde totiž obnovou a to s cieľom vytvoriť priestor a podmienky pre adekvátnu systematickú prípravu cyklistov a možnosti zapojenia všetkých obyvateľov do oživenia tohto športu.

Obnova betónovej plochy, pribudnú aj kamery

„Cyklistický štadión je významným pre prípravu mladých a nádejných cyklistov Slovenska v európskom a svetovom meradle, zdôrazňujúc jeho jedinečnosť na Slovensku. Mesto Prešov na základe podpisu memoranda podalo na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR projekt revitalizácie športového objektu cyklistického velodrómu,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Informácie podľa nej potvrdila aj primátorka Andrea Turčanová. Podľa slov hlavy mesta projekt zahŕňa obnovu betónovej plochy oválu, mantinelov a zabezpečenie kamerového systému, ktorý bude následne súčasťou mestského kamerového systému. Celkový objem nákladov na revitalizáciu predstavuje sumu 130 956 eur, z čoho je požadovaných 78 578 eur. Spolufinancovanie mesta v prípade schválenia žiadosti bude 40%.

Cieľom je vytvoriť bezpečný areál pre cyklistov

„Mesto zaznamenalo v posledných rokoch zvýšený záujem zo zahraničia o možnosti tréningu na velodróme a pre organizovanie medzinárodných a národných pretekov v rôznych kategóriách je nutné mať po obvode dráhy mantinely, ktoré bránia vstupu resp. pádu neželaných predmetov na dráhu. Kovovú konštrukciu je nutné povrchovo upraviť a doplniť o zábrany z kompozitných materiálov,“ pokračovala ďalej hovorkyňa.

Podľa hovorkyne aktivita spojená s revitalizáciou betónovej plochy zahŕňa kompletnú obnovu dráhy, odstránenie nerovností, penetračný náter, celkovú povrchovú úpravu dráhy a vyznačenie vodiacich čiar. Nakoľko ma dráha vyše 25 rokov a areál nie je krytý pred poveternostnými vplyvmi je nutné dráhu obnoviť a stabilizovať jej povrch, aby mohla slúžiť ďalšie roky.

Cieľom je vytvoriť športový bezpečný areál pre cyklistov, korčuliarov, bežcov, študentov Prešovskej univerzity v Prešove, študentov základných a stredných škôl, ako aj pre širokú verejnosť. „Táto aktivita patrí medzi hlavné priority obnovy areálu v roku 2016. Finančné prostriedky na realizáciu ďalších stavebných objektov sa bude mesto Prešov snažiť získať z programov cezhraničnej spolupráce,“ zakončila Kmetóny Gazdová. Revitalizovaný cyklistický areál bude v budúcnosti možné využívať aj na iné športy, ktorým bude technické riešenie vyhovovať.

Môže vás zaujímať:

Mesto prevzalo zimný štadión: Sú na ňom už vymenené všetky zámky!

Na Sekčove vyrastie stavba za stovky tisíc eur: Nový športový stánok s umelou ľadovou plochou!

Kanonáda v podaní Prešovčanov: Súperovi nasúkali dvojciferný debakel, do čierneho sa trafil dokonca aj brankár!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM