Ľubomír Hudačko Rôzne

Skúška dospelosti opradená poverami: Prešovskí študenti sa vybavili talizmanmi, toto podľa nich pomáha

Mnoho maturantov tvrdí, že len vedomosti niekedy na dobrý výsledok nestačia. Študenti nám prezradili, aké talizmany pre šťastie si so sebou berú na skúšku dospelosti.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti opradená poverami: Prešovskí študenti sa vybavili talizmanmi, toto podľa nich pomáha
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Pri ústnych maturitách je dôležitých veľa vecí. V prvom rade sú to vedomosti, no žiadny študent by sa určite nenahneval, keby mal „šťastnú ruku“ a podarilo by sa mu z množstva otázok vybrať pre nehu tú správnu. Na pomoc v takýchto prípadoch už od nepamäti pomáhajú rôzne talizmany, ktoré majú dopomôcť šťastiu aby si k nám našlo cestu. Vyspovedali sme maturantov z Prešova a pýtali sme sa ich, čo si na pomoc zobrali k zelenému stolu oni.

Posilní sebavedomie

„Možno, že to vyznie všelijako, ale mne pomohol krížik na čelo od mamy. Už neraz som vďaka tomu zvládol stresujúce a veľké dni. Som rád, že to vyšlo aj tentoraz a ak môžem ako talizman niečo odporučiť, určite je to tento variant posilnenia sebavedomia,“ hovoril Peter z Obchodnej akadémie.

Karolina z Gymnázia J.A. Raymana mala voľbu celkom jednoznačnú: „Mojím talizmanom je asi môj frajer. Skončila som so samými jednotkami,“ uviedla a jej šťastie teda živý talizman určite priniesol. Podobne je na tom aj Simona z gymnázia na Konštantínovej: „Určite ma podporila rodina a priateľ mi daroval retiazku, ktorú som mala v čase skúšky na krku už nejedenkrát. Pocit, že na vás niekto myslí je tiež takisto veľmi dôležitý a silný moment,“ hovorí.

Retiazka z príjímania

Podobne ako v hokejových play off sa hustý porast na brade počas maturít radšej nenosí, svoje o tom vie Pavol: „Chcel som skúšku absolvovať neoholený, ale okamžite mi to bolo zatrhnuté ako poradnou radou doma, tak aj z okolia. Bontón nepustí,“ pridáva postreh so smiechom študent Elektrotechnickej priemyslovky.

„Ja som mala retiazku, ktorú som dostala ešte na Prvé sväté prijímanie. Neviem, či práve ona mi priniesla šťastie, ale som spokojná s výsledkom skúšky dospelosti. Moja sestra pre zmenu kedysi nosila všade takú smiešnu gumovú postavičku, ale tiež to zvládla. Asi jej takisto pomohla,“ smeje sa Lenka z gymnázia sv. Moniky.

Čítajte tiež:

Aj takto sa skladá skúška dospelosti v Prešove: Maturita ako pastva pre oči, pokochajte sa aj vy

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM