Ľubomír Hudačko Správy

Skúška dospelosti už odštartovala: Reportáž z prvého dňa maturít na prešovskom gymnáziu

Je to pre nich veľký deň! Maturanti sa na Gymnáziu J.A.Raymana v Prešove začali potiť počas svojej skúšky dospelosti. Odteraz na nich čaká obdobie, počas ktorého ukážu, aké vedomosti majú. Atmosféru v priestoroch školy i spovede študentov sme zachytili v našej reportáži.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti už odštartovala: Reportáž z prvého dňa maturít na prešovskom gymnáziu
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti na Gymnáziu J.A.Raymana začali skladať skušku dospelosti. Čakajú ich dni, počas ktorých sa rozhoduje o ich ďalšom smerovaní v živote.

Na Raymanke bude maturovať celkovo 179 študentov

„Skúšku zloží na našej škole celkovo 179 študentov a takýto počet maturantov tu nebol už dlhší čas. Je to celkovo 6 tried, z toho 5 štvorročných a jedna osemročná. To je nosné číslo a najväčšia záťaž je v prvých troch dňoch. Teraz začínajú s maturitou gymnazisti, na druhý týždeň sú stredné odborné školy a potom ďalšie odborné školy. Maturitný týždeň zvyknú začínať ako prví práve gymnazisti. U nás je potešiteľné, že sa maturuje aj trošku v prospech trhu práce, nielen v prospech úradu práce,“ uviedla pre náš portál riaditeľka Gymnázia Viera Kundľová.

Z matematiky bude skladať skúšku celkom 68 maturantov a to je podľa riaditeľky na dnešné pomery dosť. Nie je to totiž povinný predmet. Z chémie sa zapotí pre zmenu 56 študentov, z biológie 35 študentov a napríklad informatikou 19. „Tá je tiež prepojená s matematikou a orientuje sa pre trh práce. Máme dokonca až tri komisie slovenského jazyka a už to hovorí o tom, že študentov máme veľmi veľa. Chceme zmaturovať v priebehu jedného týždňa a rozvrh je urobený tak, aby si aj komisia mohla vydýchnuť,“ zhodnotila fakty Kundľová.

Študenti vedia, čo chcú vytiahnuť

Jednou zo študentiek, ktorú čakal veľký deň bola aj sympatická Denisa: „Ja maturujem z ekonómie a tiež z matematiky. Tú som si vybrala dobrovoľne, pretože sa tam človek nepotrebuje doslova bifliť. Dá sa to logicky pochopiť a najradšej by som si vytiahla fakturiály a z ekonomiky asi manažment,“ uviedla.

„Tiež maturujem z matematiky a ekonómie. Najradšej by som si vytiahla tiež manažment a z matematiky napríklad lineárne rovnice. Niečo proste jednoduché,“ vyjadrila nádej pre zmenu Mima. Študenti pôsobili vystresovane, ale plnohodnotne sa sústredili. S nadhľadom bral svoje povinnosti Martin, ktorého dnes čakal dejepis.

Dejepis, geografia, jazyky

„Okrem neho aj geografia, slovenčina a angličtina, konkrétne dnes je to dejepis. Z neho by som si rád vybral tému Problémy dnešného sveta, keďže sa na to ani nie je nutné príliš pripravovať. Stačilo by porozprávať o tom, čo sa vo svete deje a aké sú problémy. Z geografie by som si nechcel vybrať otázku so slepou mapou, to je trochu ťažšie. Pri podotázkach už totiž mapu používať nemôžete. Skôr by som rád vybral Ameriku a ukazoval na mape podnebie a podobne. Z angličtiny je asi najľahšia téma Family,“ hovoril.

Študentku Andreu pre zmenu čaká ekonómia a tri jazyky: „Tie v podobe angličtiny, slovenčiny a nemčiny. Rada by som si z cudzích jazykov vytiahla tému Family, tá je prijateľná“ prezradila nám na záver pred skúškou dospelosti.

Čítajte tiež:

Prešovskí študenti sa postarali o tablá od výmyslu sveta: Aha, čo všetko sa dá vidieť vo výkladoch

Aj takto sa skladá skúška dospelosti v Prešove: Maturita ako pastva pre oči, pokochajte sa aj vy

foto: Dušan Guman/ĽH

Je to tu, študentom sa začali maturity: Otvorenie na Gymnáziu J.A.Raymana
2
Galéria
Gymnázium J.A.Raymana v Prešove: Ústne maturity sú v plnom prúde!
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM