Ľubomír Hudačko Rôzne

Aj takto sa skladá skúška dospelosti v Prešove: Maturita ako pastva pre oči, pokochajte sa aj vy

Študenti 5.C Hotelovej akadémie na svojej slávnostnej recepcii v Prešove ponúkli možnosť spoznať srdce Európy, teda naše Slovensko. Nechýbali preto ani živý Jánošík s Ľudovítom Štúrom a všade na vás číhala pastva pre oči. Maturovalo sa dokonca aj flambovaním.

Ilustračný obrázok k článku Aj takto sa skladá skúška dospelosti v Prešove: Maturita ako pastva pre oči, pokochajte sa aj vy
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci praktickej časti odbornej zložky maturity predviedli jedinečné pochutiny, kam ste sa pohli a aj kultúrny program.

Mali vypredané a tak 50 prítomných hostí praktických maturít Hotelovej akadémie v Prešove si mohlo vychutnať slávnostnú recepciu, ktorá mala grandiózny punc s príchuťou noblesy. Podujatie sa nieslo v honosnej atmosfére, na Baštovej ulici sa bolo na čo dívať aj vďaka pôvabným študentkám. Popoludnie vystúpením spestrili Diana „Dida“ Dunčková spevom v klavírnom sprievode Daniela Špinera a vystúpil tiež folklórny súbor Starišan.

Triedna nemala čo vyčítať

Maturovať pred zrakmi ľudí, novinárov a príbuzných nie je žiaden špás, študenti Hotelovej akadémie to však zvládli pohotovo a s noblesou. Patrične hrdá na svoju triedu 5.C mohla byť aj triedna učiteľka Slavomíra Turčinová. „Recepcie som sa zúčastnila ako triedna učiteľka a zároveň ako členka komisie. Veľmi sa mi páči, že si študenti vybrali tému Slovensko, pretože je to ojedinelá téma. Čo sa týka organizácie, myslím, že to zvládli výborne. Boli zodpovední a dobre spolupracovali. Oni sú takí od prvého ročníka, takže nemám im čo vyčítať,“ povedala na margo svojich študentov.

Diana Hvizdáková ako hlavná manažérka prezradila, že najťažšie bolo dohodnúť sa a pozháňať sponzorov a výzdobu, pretože sami by to asi nezvládli. „Aj touto cestou teda ďakujeme za túto pomoc, sponzorov sa nám podarilo dotiahnuť v trvaní jedného mesiaca. Prvé prípravy začali niekedy začiatkom novembra. Najprv sme si vylosovali tému, ktorou bola recepcia, neskôr sme si vylosovali dátum a rozdelili úlohy. Tak začala samotná realizácia, podieľalo sa na tom všetkých 27 žiakov triedy. Konzultovali sme to všetko s profesormi, aby sme to mali odsúhlasené,“ povedala.

Dominanty Slovenska pozdĺž chodby

Klaudia Tychaničová ako marketingový manažér uviedla, že písomnej časti sa študenti venovali asi mesiac a každý mal napísané svoje úlohy a kritériá hodnotenia, ktoré musel splniť na určité známky. „Na základe tejto písomnej práce, ktorú kontrolovali naši konzultanti sme potom mohli pokračovať ďalej a nielen na papieri, ale aj v skutočnosti. Samotná príprava recepcie začínala deň pred akciou, keď sme vyzdobili miestnosti, pripravili stoly a vyleštili inventár. V deň akcie sme ukončili prípravy a tešili sa na uskutočnenie akcie a príchod hostí,“ povedala.

Na chodbe sa mohli okrem toho návštevníci kochať prezentáciou Slovenska od východu krajiny až na jej západ. Aj takto sa teda dalo spoznať srdce Európy, čo bola hlavná myšlienka podujatia. Znázorňovali to panely v podobe hradov, zámkov, Tatier či prírodných pamiatok Slovenska. K tomu bol zobrazený aj Čičmiansky vzor a na konci chodby Bratislava či Dunaj. „My sme sa podieľali na výzdobe, pre nás je srdcovka asi tá výzdoba,“ dodala Tychaničová.

Gastronomické dobroty, riaditeľa nadchla myšlienka

Čo sa týka gastronomickej časti, prípravy na maturitnú skúšku prebiehali podľa kuchárky Miriam Šarišskej už deň pred samotnou akciou. Na rad ako prvé prišli studené výrobky, aby zatiaľ stuhli. „Teplý bufet sa, samozrejme, pripravoval už počas dňa, aby všetko bolo čerstvé a svieže. Boli tu výrobky zo syrov, hydiny, rôzne dekorované a taktiež aj šaláty. Či už ovocné, zeleninové, alebo rybacie. A v teplom bufete sme robili tradičné pirohy, ale aj vyprážané. Ďalej pečeného pstruha so zemiakmi a guľáš z diviny s brusnicami. K tomu bola knedľa s petržlenovou vňaťou. Dezerty sme pripravovali z čerstvého ovocia a lahodných plniek. Na gastronomickej časti sa podieľalo 11 študentov a dvaja učitelia. Tí nám takisto pomáhali,“ povedala jedna z kuchárok Miriam Šarišská.

Riaditeľ Hotelovej akadémie Jozef Šenko si takisto superlatívy nenechal len pre seba: „Najviac sa mi páčila tá myšlienka spropagovať Slovensko, bol to unikátny nápad. Doposiaľ boli iné témy, o Amerike napríklad. Takto maturujeme už viac ako 10 rokov. Študenti sa zhostili svojich úloh príkladne a bola to výborná trieda od prvého ročníka. Mnohí reprezentovali školu na rôznych súťažiach a to potom aj vidno. Toto sa najviac k reálnemu životu približuje. Už sme tu mali aj haldu piesku a kameňa, pretože témou bola pláž. Páči sa mi, že vedia dotiahnuť umelcov, hoci nie rovesníkov. Musia to nakalkulovať tak, aby neprerobili. Dobrý manažér predsa nechce prerobiť, ale zarobiť. Hodnotí sa úprava zovňajška, vystupovanie a samotná práca. Vládla pohoda, kolegovia si ich takisto veľmi pochvaľovali,“ skonštatoval Šenko.

Na záver tak prišla potešujúca správa pre maturantov, pretože všetci svoju túto skúšku úspešne zvládli.

Čítajte tiež:

ROZHOVOR s riaditeľom prešovskej Hotelovej akadémie: Akí boli žiaci kedysi a akí sú dnes?

Riaditeľ prešovskej Hotelovej akadémie už zažil kadečo: Kvôli študentom musel jesť slimáky!

foto: Dušan Guman/ĽH

Študenti Hotelovej akadémie a ich praktická maturita: Deň D v obrazoch
8
Galéria
Slávnostná recepcia maturantov Hotelovej akadémie: Kochajte sa s nami!
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM