Ľubomír Hudačko Kultúra

Šanca na nový projekt filmových nocí: Na Šariši by sa mohlo premietať až na 5 hradoch

Pôjde o hradné kopce, alebo areály známych hradov v regióne Šariš. Išlo by najmä o Kapušany, Soľnohrad, Šebeš, Zborov či Plaveč.

Ilustračný obrázok k článku Šanca na nový projekt filmových nocí: Na Šariši by sa mohlo premietať až na 5 hradoch
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Organizátori Filmovej noci na hrade prichádzajú s novým projektom, ktorý má ambíciu priniesť viac kultúry do Šariša a zároveň pozvať ľudí do prírody. Presov.dnes24.sk o tom informoval Peter Vlkovič, predseda OZ Nový film.

Po vzore multižánrového podujatia na hrade Šariš pripravili zaujímavosť a to Hradné kultúrne noci. Tie sa môžu už tento rok dostať až na päť hradov. Ide najmä o hrady Kapušany, Soľnohrad (Zbojnícky), Šebeš, Zborov či Plaveč. Koho myšlienka nadchne, môže jej realizácii pomôcť podľa návodu OZ, o ktorom informuje na sociálnej sieti.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

S postupným uvoľňovaním obmedzení sa postupne rozširuje aj ponuka kultúrnych podujatí. Návrat kultúry však nemusí byť spojený len so známymi miestami. Dokázať to chcú organizátori úplne nového projektu s názvom Hradné kultúrne noci.

Podpora turizmu

Pôjde o päť podujatí, ktorých dejiskom budú starobylé hradné kopce.

„Chceme ľudí presvedčiť o tom, že tvoriť kultúru a vychutnať si audiovizuálne diela je možné aj v exteriéri, pod holým nebom. Máme vytypovaných päť lokalít, ktoré sú prepojené originalitou miesta premietania. Pôjde o hradné kopce, alebo areály známych hradov v regióne Šariš. Návštevníkom chceme ponúknuť nové kultúrne podnety a zároveň podporiť turizmus na východe Slovenska,“ uviedol organizátor podujatia Peter Vlkovič.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Organizátori chcú osloviť všetky generácie milovníkov kvalitnej hudby, divadla a najmä filmu. Zároveň pôjde o netradičné spojenie kultúry a turizmu v rámci historických hradných objektov v regióne Šariš.

Miesta s históriou

„Hlasom nás divák posunie k tomu, aby sme zrealizovali na viacerých hradných kopcoch regiónu Šariš zážitkové premietanie a priniesli divákovi kvalitný filmový zážitok, ktorý si môžu vychutnať v príjemnej atmosfére na mieste, ktoré dýcha históriou,“ doplnil organizátor Vlkovič. Hlasovať je však možné len do 15.4.2022.

ilustračné foto

Viac správ z Prešova:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM