Ľubomír Hudačko Správy

Vyše 5 miliónov dá župa na obnovu krajskej knižnice: VIZUALIZÁCIA, ako bude vyzerať

Čitatelia tak nájdu všetky knižničné služby pod jednou strechou. Stať by sa tak malo už na jeseň roka 2023.

Ilustračný obrázok k článku Vyše 5 miliónov dá župa na obnovu krajskej knižnice: VIZUALIZÁCIA, ako bude vyzerať
2
Galéria
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj začala s realizáciou takmer 5,8 miliónového projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Pod jednou strechou

Po komplexnej modernizácii troch meštianskych domov na Slovenskej ulici dôjde k scentralizovaniu jej troch pobočiek a archívu do jedného centrálneho komplexu. Čitatelia tak nájdu všetky knižničné služby pod jednou strechou. Stať by sa tak malo už na jeseň roka 2023.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

V rámci projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove sa zmodernizujú meštianske domy na Slovenskej ulici č. 18, 20, 22 v Prešove s využitím exteriéru nádvoria pre podujatia a aktivity na podporu čítania.

Jeho predpokladaný rozpočet je približne 5,8 miliónov eur a kraj ho financuje z vlastných zdrojov a z úveru Európskej investičnej banky vo výške takmer 2,5 miliónov eur.

Do konca roka

„V Prešove a vôbec v kraji sa začína realizovať jeden z najvýznamnejších projektov v kultúre za ostatné roky. Krajská knižnica si zaslúži reprezentatívne sídlo, ktoré ju posunie na vyššiu úroveň. Projekt zníži jej prevádzkové náklady a zlepší logistiku výpožičných služieb, aj organizovaných podujatí. Ocení to aj čitateľ, ktorý získa vysoký užívateľský komfort,“ povedal k téme predseda PSK Milan Majerský.

V rámci rekonštrukcie knižnice sa konkrétne počíta s premiestneným troch jej pobočiek.

A to centrály, ktorá aktuálne sídli v Bosákovom dome na Levočskej ulici, priestorov inojazyčnej literatúry sídliacich na Hlavnej 139 a detského oddelenia na Hlavnej 16. Do novej centrálnej budovy sa presťahuje aj archív knižnice s knižným fondom a regionálnymi dokumentami z Jesennej ulice. Čitatelia by všetky tieto zložky mali nájsť na jednom mieste už do konca roka 2023.

Zostaňte u nás, máme ďalšie nové správy:

„V podzemí objektu počítame s umiestnením audiovizuálnych študovní – hudobného oddelenia a internetovej študovne, ako aj literárnej kaviarne prístupnej zo schodiska. Suterénne priestory budú prepojené so vstupom do objektu, ako aj s komunikačným jadrom v dvorovej časti,“ priblížil predseda PSK M. Majerský.

Podzemné parkovisko

Naprojektované bude aj oddelenie pre slabozrakých a nevidiacich, ako aj hygienické priestory pre verejnosť, kancelária a šatňa zamestnancov. A v podkroví sa zriadi oddelenie pre deti a konferenčná miestnosť, ktorá sa bude dať využiť aj pre účely expozície literárneho múzea.

Komplexná rekonštrukcia a modernizácia budov počíta taktiež s výstavbou objektu podzemného parkoviska s kapacitou 39 parkovacích miest a priestorom vyčleneným na sklad kníh.

Parkovisko má vzniknúť v spoločnom dvore s bývalou Strednou odbornou školou dopravnou a jeho súčasťou bude napojenie na objekt knižnice podzemnou chodbou. Funkcionalistické dvorné krídlo sa zrekonštruuje a bude slúžiť na administratív­ne účely.

Viac správ z Prešova:

Na voľný čas

„Som si istá, že po tejto rekonštrukcii sa krajská knižnica stane obľúbeným kultúrnym, komunitným miestom nielen pre Prešovčanov. Miestom, kam budú chodiť pre rôzne kultúrno-vzdelávacie aktivity, ale aj pre zmysluplné trávenie voľného času, kde budú vytvárať, rozvíjať svoj vzťah k umeniu a budovať vzájomné vzťahy,“ dodala riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná.

Prešovskú krajskú knižnicu vlani navštívilo takmer 160-tisíc návštevníkov.

Vo svojom fonde má viac ako 152-tisíc knižničných jednotiek a registri vyše 6-tisíc čitateľov.

Objektívom: Plán, ako má vyzerať krajská knižnica po obnove
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM