Ľubomír Hudačko Správy

Rok od vraždy Jána a Martiny: Prešov zažil ďalšie zhromaždenie, FOTO a VIDEO

V Prešove dnes bolo ďalšie zhromaždenie, ktoré zvolala iniciatíva Za slušné Slovensko. Konalo sa pri príležitosti 1. výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Zdroj: Dnes24.sk

Štvrtok 21. februára sa stal tým dňom, kedy sa uskutočnili v rôznych mestách našej krajiny a aj v zahraničí ďalšie občianske zhromaždenia, ktoré zvolala iniciatíva Za slušné Slovensko.

„Vo štvrtok 21. februára 2019 uplynul rok od chladnokrvnej vraždy Jána a Martiny. Vraždy, ktorá navždy zmenila naše životy, vraždy, ktorá zmenila Slovensko. Už rok sa stretávame na námestiach, voláme po slušnosti a spravodlivosti. Vytváreme spoločenstvo, ktoré žiada novú kultúru spravovania vecí verejných, chce slušnosť, nie aroganciu a nenávisť, volá po pravde a spravodlivosti namiesto klamstva a bezbrehého populizmu,“ uviedli organizátori zhromaždení ešte pred ich konaním.

Tie sa konali v rôznych slovenských a aj zahraničných mestách a výnimkou nebol ani Prešov. Zhromaždenie sa uskutočnilo v našom meste na Hlavnej ulici pri konkatedrále sv. Mikuláša.

Začalo sa približne o 17.00 a trvalo zhruba do 18.20 hod. Zúčastnilo sa ho odhadom približne 4 000 ľudí. V dave bolo možné odhadom vidieť najviac strednú generáciu, ale nechýbali ani iné ročníky. Akcia v Prešove prebehla pokojne, podujatiu prialo aj počasie.

FOTOREPORTÁŽ: Pozrite si snímky z dnešného zhromaždenia v Prešove
16
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Vystúpila aj mama Martiny

Na zhromaždení v našom meste vystúpilo viacero rečníkov. Mikrofónu sa napríklad ujali Viki Olejárová, Edo Klena, Silvester Lavrík, či Pavol Čekan. Hudobníci odprezentovali aj hudobnú zložku. S prejavom vystúpila aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová.

„Postavila by som sa pred nich a vlastným telom ich ochránila, bohužiaľ, čas sa vrátiť nedá. Oni nikdy nič zlé neurobili. Boli to anjelici a boli spravodliví. Nebažili po peniazoch, stále čakám, že zavolajú a prídu. Som rada, že nezabúdate. Svoju Maťu som naposledy objala 9. februára 2018 a naposledy som s ňou telefonovala 21. februára okolo tretej a dohodli sme sa, že si večer zavoláime. Keď som jej potom volala, už nezdvíhala,“ hovorila so slzami v očiach.

Srdce zo sviečok

K mikrofónu prišla aj speváčka Katka Koščová, ktorá poprosila prítomných, aby sme nezabudli na to, že Ján a Martina Slovákov spojili. „A aby nevyhaslo to, čo v nás Ján a Martina zapálili a aby nevyhorela tá predstava po slušnej a spravodlivej krajine. Majme na pamäti, že túto krajinu tvoríme my. Môžeme v nej veľa zhoršiť, ale aj zlepšiť. My sme tí, na ktorých sme čakali,“ uviedla v príhovore, ku ktorému pridala aj dojímavú pieseň.

Moderátor a novinár Mišo Hudák pre zmenu prečítal vyhlásenie viac ako 400 slovenských novinárov. „Nezľakli sme sa a neprestali sa pýtať a pátrať. A budeme sa pýtať aj ďalej, aby verejnosť vedela, či je vyšetrovanie nezávislé. Pred rokom nám zabili kolegu a spolu s ním aj jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame. All for Jan,“ zaznelo. Na záver zaspievali hudobníci slovenskú hymnu a ľudia spontánne vytvorili srdce zo sviečok s iniciálmi Jána a Martiny.

Viac už si pozrite v dvoch fotogalériách, nižšie nájdete fotografie od Zuzany Balenčin. Pozrite si aj video.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zhromaždenie v metropole Šariša: Ďalšie fotografie priamo z miesta
30
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM