Správy

Pýcha Solivaru po novom bude ohlasovať čas: Toto nastane každú celú hodinu a polhodinu v Prešove!

Pred desaťročiami vyhorená, v súčasnosti obnovovaná. Pýcha Solivaru bude dokonca po novom ohlasovať správny čas. Sklad soli v Prešove každú celú hodinu a polhodinu rozozvučí zvon.

Ilustračný obrázok k článku Pýcha Solivaru po novom bude ohlasovať čas: Toto nastane každú celú hodinu a polhodinu v Prešove!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na historickej budove Skladu soli v Prešove v časti Soľná Baňa bude vyzváňať zvon, ktorý každú celú hodinu a polhodinu ohlási správny čas. Peniaze na zakúpenie zvona pochádzajú z verejnej zbierky, ktorú vyhlásilo Občianske združenie Zlatá Baňa pre všetkých 24. augusta a potrvá do 24. decembra tohto roka.

Ak vyzbierajú viac, kúpia dva zvony

Ako uviedla zástupkyňa združenia Ľuba Kráľová, doteraz sa podarilo získať z finančných darov 1238 eur. S výzvou sa obrátili aj na školy, knižnice, farnosti, Kráľová osobne vyzvala aj prešovských mestských poslancov počas rokovania zastupiteľstva, aby prispeli na dobrý úmysel.

Ak by sa do konca výzvy podarilo vyzbierať 2500 eur, vyhlasovatelia zbierky by mohli zakúpiť do veže dva zvony, ktoré by odbíjali každú celú hodinu, polhodinu aj štvrťhodinu. Kráľová uviedla, že zvon na odbíjanie času na vežových hodinách na Sklade soli kúpia od firmy z Liptovského Hrádku, ktorá už osadila do veže hodinový stroj. Ten zakúpilo Technické múzeum v Košiciach, ktoré je správcom múzea výroby soli na Solivare.

Atmosféra na Solivare sa vyzváňaním zmení

„Keby nám darcovia aj ďalej prispievali na našu zbierku, tak aj neskôr je možné osadiť druhý zvon do veže Skladu soli. Veľmi sa tešíme, že naše občianske združenie môže darovať Technickému múzeu v Košiciach takýto zvon. Myslím si, že atmosféra na Solivare sa vyzváňaním správneho času o celej a polhodine zmení. Navráti nám to časy pred vyhorením Skladu soli v roku 1986,“ povedala Kráľová.

Pôvodne OZ Zlatá Baňa pre všetkých začalo zbierku na zakúpenie stroja do vežových hodín, čo nebolo oprávneným výdavkom projektu rekonštrukcie Skladu soli. Tento stroj medzičasom už kúpilo Technické múzeum v Košiciach. Preto výťažok zo zbierky ide na rovnako užitočný cieľ – kúpu zvona. OZ Zlatá Baňa pre všetkých bolo pred rokom v máji aj iniciátorom petičnej akcie za urýchlenú opravu pamiatky Skladu soli.

„Naše združenie chce dokončiť svoju iniciatívu z minulého roka, kedy sme vyzbierali 6000 podpisov na podporu opravy Skladu soli. Rozhodli sme sa, že vyhlásime verejnú zbierku na zakúpenie a osadenie hodinového stroja a ak by sa nám podarilo, tak aj na zakúpenie zvonov, aby ten čas bol odbíjaný vežovými hodinami,“ uviedla Kráľová. Rekonštrukcia historickej pamiatky sa dokončuje v týchto dňoch.

Môže vás zaujímať:

Mesto prevzalo zimný štadión: Sú na ňom už vymenené všetky zámky!

Na Sekčove vyrastie stavba za stovky tisíc eur: Nový športový stánok s umelou ľadovou plochou!

Kanonáda v podaní Prešovčanov: Súperovi nasúkali dvojciferný debakel, do čierneho sa trafil dokonca aj brankár!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM