Rôzne

Prvé kusy už parkujú: Prešovský dopravný podnik predstavil nové trolejbusy

Dopravný podnik predstavil šesť kusov kĺbových trojnápravových trolejbusov, ktoré kúpil od víťaza verejnej súťaže. Ide o prvú časť z celkového počtu.

Ilustračný obrázok k článku Prvé kusy už parkujú: Prešovský dopravný podnik predstavil nové trolejbusy
Zdroj: Mesto Prešov

Trojnápravové trolejbusy kúpil prešovský dopravný podnik od víťaza verejnej súťaže, českého dodávateľa Škoda Electric, a. s., Plzeň. Je to prvá časť dodávky z celkového počtu 15 kusov trolejbusov, ktoré kupuje s finančnou dotáciou v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a je spolufinancovaný Kohéznym fondom EÚ. Ide o trolejbusy s typovým označením Škoda 31 Tr SOR.

Ako informoval riaditeľ DPMP Peter Janus, v priebehu budúceho roka v mesiacoch február a marec očakávajú dodávku ďalších štyroch kusov kĺbových trojnápravových trolejbusov rovnakého typu a v priebehu mesiacov marec a apríl dopravca preberie päť kusov dvojnápravových trolejbusov Škoda 30 Tr SOR.

Nové trolejbusy musia ešte absolvovať nevyhnutné technicko-bezpečnostné skúšky a revízie. Na prešovských cestách by mali začať premávať v prvých týždňoch nového roka. Výrobca garantuje životnosť trolejbusov na 15 rokov. Vozidlá sú nízkopodlažné, klimatizované a ekonomickejšie ako ich predchodcovia.

Zabudované informačné systémy umožňujú predaj cestovných lístkov, počítanie cestujúcich (vyťaženie vozidla), dopravca si cez GPS môže priebežne kontrolovať, kde sa jeho vozidlá práve nachádzajú, informoval Janus. Primátorka Prešova Andrea Turčanová je presvedčená, že obnovený vozový park trolejbusov prinesie vyššiu kvalitu verejnej dopravy v meste, zatraktívni cestovanie verejnou dopravou a prispeje k ekologizácii dopravy.

„Pre mesto je kúpa pätnástich nových trolejbusov obrovským prínosom. Vynoví sa tak takmer polovica z tridsiatich troch trolejbusov, ktoré dopravný podnik vlastní a znamená to aj radikálne zníženie ich priemerného veku, ktorý je teraz trinásť a pol roka. Vytvárame cestujúcim komfort, aby verejná doprava bola pre nich lákadlom a viac ju preferovali. V trende chceme pokračovať dobudovaním "buspruhov“, dobudovaním trolejových vedení či trolejovým prepojením sídliska Sekčov s mestskou časťou Šalgovík," uviedla Turčanová.

Celkové náklady na projekt presahujú sumu 7,9 milióna eur, z toho nenávratný finančný príspevok predstavuje čiastku 7,5 milióna eur. DPMP sa podieľa na spolufinancovaní projektu sumou takmer 395 000 eur, čo je päť percent oprávnených nákladov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM