Ľubomír Hudačko Samospráva

Primátorka o prepadnutej rampe na Šváboch: Jej zlý stav do zápisu roky neuviedli

K téme prepadnutého zábradlia s rampou na sídlisku Šváby v Prešove sa vyjadrila aj primátorka. Jej zlý stav v zápise nebol podľa nej roky uvedený.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka o prepadnutej rampe na Šváboch: Jej zlý stav do zápisu roky neuviedli
Foto: Ľubomír Hudačko

„Mestský úrad vedel od leta o tom, že na Šváboch existuje havarijný stav nielen zábradlia, ale celej rampy,“ povedal poslanec za VMČ č. 5 (Solivar, Soľná Baňa, Šváby) Miroslav Benko na mestskom zastupiteľstve.

Financie na opravu tejto rampy podľa jeho slov mesto má. „A tak verím, že do konca marca bude oprava hotová. Mesto to prehlasuje uvedeným materiálom,“ narážal na údaje a sumu za opravu z Informatívnej správy o technickom stave objektov vo vlastníctve mesta Prešov.

Náklady 90 000 eur

V nej sa uvádza, že z dôvodu zrútenia časti zábradlia nájazdovej rampy bol vo veci spracovania statického posudku oslovený statik a po dodaní statického posudku bude potrebné spracovanie projektovej dokumentácie stavby a zabezpečenie realizácie stavebných prác pre odstránenie súčasného nevyhovujúceho sta­vu.

Odhadované rozpočtové náklady sú vo výške 90 000 eur s DPH. Predpokladaná lehota výstavby sú 1–2 mesiace.

To, že mesto o zlom stave rampy mohlo vedieť potvrdil aj ďalší poslanec za VMČ č. 5, Peter Krajňák. „Bol k tomu uvedený podnet od občana, v zápisnici by to malo byť. Ukotvenie zábradlia po 30 rokoch bolo, aké bolo. Blízke schody boli opravované, ale ukotvenie ostalo neurobené. Treba to dať okamžite do poriadku,“ uviedol.

K téme sa však následne vyjadrila primátorka, ktorá priblížila do prípadu viac svetla. „Ďakujem pán poslanec Benko, že si mi pripomenul činnosť VMČ. Keď si hovoril o rampe na Šváboch, obvinil si ma, že to neriešim.“

„Pravdou je, že evidujeme podnet od občana z mája 2019, kde mu aj bolo odpovedané, že to zábradlie je zhrdzavené a musí sa na to pracovník pozrieť.“

„Ale v tom čase neboli k tomu schválené finančné prostriedky. A zrejme podcenil to, že to môže spadnúť,“ povedala na úvod hlava mesta.

Primátorka: V zápise to nebolo

Našiel sa však problém, ktorý primátorka Turčanová neváhala pomenovať. „Dala som skontrolovať zápisy z VMČ špeciálne kvôli tomu od roku 2007. To si už bol poslancom, ale ani raz do januára 2020 sa nikde nepíše o zlom technickom stave rampy na Šváboch.“

„Tak aby občania počuli, ako sa pán poslanec staral o túto rampu, keď vraví, že je to zodpovednosť mesta a primátorky. Taká je pravda. V zápise to nemáte, páni poslanci. A nikto nevie lepšie, čo sa mu deje v mestskej časti, ako vy sami,“ ozrejmila na záver dôležité fakty.

A na záberoch si pozrite, ako prepadnutú rampu na Šváboch následne odstraňovali. Kliknite si video.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM