Ľubomír Hudačko Hokej

Suma za rekonštrukčné práce sa navýšila: Kedy sa konečne potešíme zo zimáku v Prešove?

Jeho dokončením by všetkým odľahlo. Zimný štadión v Prešove je pálčivou témou od fanúšikov až po samotných športovcov. Aké práce na ňom prebiehajú?

Ilustračný obrázok k článku Suma za rekonštrukčné práce sa navýšila: Kedy sa konečne potešíme zo zimáku v Prešove?
10
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Čo je so zimákom v Prešove? Kedy sa na ňom bude hrať hokejová liga? Dokončia ho vôbec? Otázky, ktoré si kladú Prešovčania od fanúšikov až po samotných športovcov je mnoho.

Už je to 4,9 milióna

„Rekonštrukcia zimného štadióna patrí medzi naše priority a jej príprave sa intenzívne venujeme od roku 2015, prakticky od momentu, kedy odborný posudok skonštatoval narušenú statiku strechy,“ zdôrazňuje primátorka Andrea Turčanová

Faktom je, že sa na ňom hokej už dávno nehral, zatvorili ho v máji 2018 a v septembri toho istého roku prišli na rad rekonštrukčné prá­ce.

Práce za 4,5 milióna sa podpísali s firmou Swietelsky-Slovakia ako víťazom verejnej súťaže, trvať mali necelý rok, desať mesiacov.

Objavili sa však odchýlky, s ktorými sa v projekte nerátalo. Podpísané boli následne už tri dodatky k zmluve o dielo a cena sa navýšila o 108 000 eur a neskôr o 223 000 eur. Celkovo tak suma za opravy predstavuje už takmer 4,9 milióna eur.

„V súčasnosti je vyhotovená projektová dokumentácia zahŕňajúca všetky nedostatky, ktoré nebolo možné objektívne predpokladať v rámci projektových prác v prvej etape rekonštrukcie.“

„Táto projektová dokumentácia obsahuje tribúny, sedadlá, vstup pre divákov a všetky prvky, ktoré sú nevyhnutné pre chod štadióna,“ vysvetlil pre Dnes24 hovorca mesta Vladimír Tomek.

Ďalšie financie

A to znamená, že suma ešte bude upravená. Firma, ktorá tieto práce zabezpečí ale ešte nie je známa. Prebehnúť má nové verejné obstarávanie.

A na zabezpečenie chodu štadióna a nevyhnutných prvkov budú podľa našich informácií potrebné ďalšie peniaze, ktoré sa netýkajú prác v I. etape. Tie však musia schváliť poslanci. Okrem toho sa počíta aj s II. etapou opráv.

Práce na I. etape rekonštrukcie zimného štadióna sú však podľa radnice realizované v zmysle harmonogramu. „Práce budú ukončené najneskôr do konca leta 2020. Prioritou mesta Prešov je ukončenie prvej etapy rekonštrukcie a sprevádzkovanie zimného štadióna v čo najkratšom čase,“ dodal Tomek.

To, aké práce aktuálne prebiehajú na štadióne sme sa pýtali aj Štefana Olejníka, riaditeľa oblasti Východ z firmy Swietelsky-Slovakia.

Pracujú na streche

„Realizujeme práce v zmysle Zmluvy o dielo a harmonogramu. V súčasnosti vzhľadom na poveternostné podmienky prebiehajú práce podľa možnosti práce na rekonštrukcii strechy.“

„Dolaďuje sa geometria strechy a montujú sa styčníky lán,“ uviedol pre Dnes24.

Zvedaví sme boli aj na predpokladaný dátum definitívneho dokončenia rekonštrukcie štadióna. „V zmysle zmluvy o dielo náš rozsah prác ukončíme 30.8.2020,“ dodal na záver Olejník.

V obrazoch si pozrite aj aktuálne zábery na zimný štadión v Prešove. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Zimný štadión v Prešove podlieha rekonštrukcii
10
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM