Správy

Prestížne ocenenie Biele srdce: Získala ho aj táto pôrodná asistentka-pedagogička z PU

Slovenská komora sestier a pôrodníckych asistentiek udeľovala po 12. raz Biele srdce. A pocty sa dostalo aj pôrodnej asistentke-pedagogičke z PU.

Ilustračný obrázok k článku Prestížne ocenenie Biele srdce: Získala ho aj táto pôrodná asistentka-pedagogička z PU
6
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Ocenenie za obetavosť, starostlivosť a ľudskosť si prevzala Helena Galdunová z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove (FZO PU). Informovala o tom hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Slávnostné oceňovanie

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorý sa na celom svete oslavuje na výročie narodenia priekopníčky moderného ošetrovateľstva Florence Nightingalovej, sa konalo slávnostné podujatie za účasti vyše 200 pozvaných zdravotných sestier z celého Slovenska. Na tohtoročnom 12. ročníku získalo ocenenie v podobe drôteného šperku 30 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a dostal ho aj jeden zdravotný brat.

Biele srdce sa tradične udeľuje v piatich kategóriách. Tento rok ho získali 17 sestier v praxi, dve pôrodné asistentky, osem sestier manažérok, dve sestry pedagogičky, jedna pôrodná asistentka pedagogička a jedna sestra získala mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos pre ošetrovateľstvo. V rámci kategórie pôrodná asistentka-pedagóg si Slovenská komora sestier a pôrodníckych asistentiek všimla a ocenila zásluhu Heleny Galdunovej z Katedry pôrodnej asistencie FZO PU.

Posúva aj zaväzuje

„Je to veľmi pekné a pre mňa veľmi vzácne ocenenie. Je prejavom toho, že prácu, ktorú vykonávam, si niekto všimol a vyhodnotil ako dobrú, čo si nesmierne vážim. Posúva ma to ďalej, ale zároveň aj zaväzuje. Chcela by som sa poďakovať svojim kolegyniam z fakulty, ale aj z nemocnice, ako i študentkám, ktoré mi pomáhajú napredovať,“ uviedla Galdunová.

Všetkých ocenených prijal v utorok (21. 5.) v Prezidentskom paláci aj prezident SR Andrej Kiska. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta.

Zábery z oceňovania si môžete pozrieť vo fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Pocta pre pôrodnú asistentku-pedagogičku z PU: Získala ocenenie Biele srdce
6
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM