Ľubomír Hudačko Správy

Prešovu pomôže s dopravou poradný orgán EÚ: Pozrite, čo patrí medzi najväčšie priority...

S dopravou má Prešovu pomôcť poradný orgán Európskej únie. Radnica iniciovala rokovanie, aby hovorili o príprave projektov súvisiacich s riešením dopravy v meste. Na stretnutí už boli špecifikované aj konkrétne úlohy na najbližšie týždne. Čo sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Prešovu pomôže s dopravou poradný orgán EÚ: Pozrite, čo patrí medzi najväčšie priority...
Zdroj: Dnes24.sk

Predstavitelia mesta Prešov sa v týchto dňoch stretli so zástupcami viedenského centra agentúry Jaspers.

Štart aktívnej spoupráce

"Je to štart aktívnej spolupráce s touto agentúrou. Cieľom rokovania bolo predstavenie nutných potrieb mesta v oblasti dopravy a dohodnutie ďalšieho postupu pri podpore našich projektov i možnosti ich financovania z európskych zdrojov,“ zhodnotila primátorka Andrea Turčanová.

Na stretnutí boli špecifikované aj konkrétne úlohy na najbližšie týždne. Ide o sústredenie nazbieraných dopravných dát, ako napríklad hustota a štruktúra komunikácii či dopravná zaťaženosť a obslužnosť verejnou dopravou, ale aj dodanie územného plánu Prešova, na základe ktorých agentúra začne s posudzovaním projektov navrhovaných mestom.

Odobrila projekty aj Bratislave a Košiciam

Ako poznamenal viceprimátor Štefan Kužma, stretnutie je dôležité aj z dôvodu, že mesto má presne pomenované problémy a má navrhnuté riešenia, na ktorých sa zhodli odborníci z dopravnej komisie. Medzi najväčšie priority tak patrí vybudovanie cestného obchvatu a celkové zníženie dopravnej zaťaženosti mesta.

„V tejto súvislosti chceme preferovať hromadnú dopravu pred individuálnou, čo znamená aj jej rozširovanie a tiež rozvíjať cyklodopravu,“ doplnil Kužma. Veľmi dôležité slovo v procese posúdenia projektov má práve agentúra, ktorá už odobrila dopravné projekty mestám ako Bratislava či Košice. Jaspers môže podľa radnice poskytnúť pomoc vo všetkých fázach projektu – od jeho úvodnej identifikácie až po rozhodnutie poskytnúť pomoc zo zdrojov EÚ.

Čítajte tiež:

Vodiči, v Prešove vás kvôli rekonštrukcii čakajú dopravné obmedzenia: Niekde až do polovice augusta!

Zatvorenie kúpaliska na Delni: Hygienička hovorí o porušení zákona, prevádzkovateľ o nedorozumení!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM