Ľubomír Hudačko Správy

Zatvorenie kúpaliska na Delni: Hygienička hovorí o porušení zákona, prevádzkovateľ o nedorozumení!

Obľúbené prírodné kúpalisko Delňa v Prešove je pre nadšencov letných radovánok v týchto dňoch zatvorené. Stalo sa tak po kontrole, ktorá vydala takéto rozhodnutie. Je ešte možné opätovné otvorenie?

Ilustračný obrázok k článku Zatvorenie kúpaliska na Delni: Hygienička hovorí o porušení zákona, prevádzkovateľ o nedorozumení!
Zdroj: Dnes24.sk

Súhlas o štart sezóny na Delni podal prevádzkovateľ Prešov Real podľa hygieničky Jany Mýtnikovej z RÚVZ Prešov druhého júla.

Voda na kúpanie je nevyhovujúca

„Následne boli odobraté vzorky vôd, avšak, RÚVZ Prešov kladné stanovisko nevydal. Napriek tomu bolo anonymnými podnetmi od občanov zistené, že areál je otvorený a prevádzkuje sa. No v zmysle zákona nemôže správca prevádzkovať nič, ak nemá náš kladný posudok. Čiže, porušil zákon a okrem toho, v tom čase ešte neboli ukončené rozbory vôd a preto bol vydaný zákaz,“ uviedla pre náš portál Prešov 24 Mýtniková.

Ako dodala, dnes už sú rozbory vôd urobené, voda pre pitné účely vyšla vyhovujúca, na kúpanie však vyšla nevyhovujúca. „Momentálne je na prevádzkovateľovi, aby sa s tým vysporiadal. Zástupcovia z Prešov Real boli poučení, čo je k tomu potrebné urobiť. Pokiaľ to stihnú, je možné, že areál bude slúžiť, hoci bez kúpania,“ pokračovala Mýtniková. Podľa hygieničky je areál zatvorený celý a nie je možné sa tam ísť ani opaľovať.

Otvoriť chcú opäť do konca týždňa

Zároveň pripustila, že to už do konca týždňa nemusí byť pravda. Prešov Real má totiž veľký záujem o to, aby už cez víkend areál opäť slúžil. „Ak stihnú dopracovať potrebné úkony a urobiť nápravné opatrenia, tak my by sme tam urobili obhliadku nanovo,“ poznamenala. A čo na to samotný správca Prešov Real? Podľa konateľa Jaroslava Buzogáňa pracujú na tom, aby bola Delňa opäť sfunkčnená. „Máme požiadavky od hygieny, ktoré chceme splniť a chceme, aby bolo opäť otvorené do konca týždňa. Neviem, či sa to podarí, ale dúfam, že áno,“ povedal. Podľa neho voda na kúpanie kritériá nespĺňa už dlhoročne.

„My sme urobili taký pokus, či to náhodou vyjde v tomto roku a či by voda mohla spĺňať kritériá, ale nestalo sa tak. Preto kúpanie nebude možné ani tohto roku a areál je zatvorený z rozhodnutia hygieny, hoci, už s nimi prebehli jednania. Keď doplníme potrebné úkony, do konca týždňa by to malo byť otvorené,“ pokračoval ďalej.

Zaujímalo nás, prečo sa vlastne začala riešiť prevádzka kúpaliska už v prebiehajcej letnej sezóne. „Tu došlo k určitému nedorozumeniu, pretože oni to brali tak, že máme záujem prevádzkovať vodnú plochu. Lenže my chceme prevádzkovať areál a na to sú rovnaké podmienky, aké boli minulý rok. Musíme však rešpektovať rozhodnutie a nemôžeme preto nateraz otvoriť,“ zakončil konateľ Prešov Real Jaroslav Buzogáň.

Čítajte tiež:

Sympatická plavčíčka Nikola z Plaza Beach: Chlapci pred ňou machrujú, s kým sú ale problémy?!

Retrozábery z prešovských kúpalísk: Ako to na nich kedysi vyzeralo a aká móda pri vode vládla?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM