Ľubomír Hudačko Správy

Prešovský veterinár Dušan Harbáč: Cenné rady pre psíčkarov na leto

Obrátili sme sa na prešovského veterinára Dušana Harbáča. A ten pre náš portál poskytol viacero rád a informácií pre psíčkarov na letné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský veterinár Dušan Harbáč: Cenné rady pre psíčkarov na leto
2
Galéria
Zdroj: Dušan Harbáč

Prešovský veterinár Dušan Harbáč pre náš spravodajský portál poskytol rady, ktoré v lete ocenia najmä majitelia psov. Teplé počasie môže byť pre vášho štvornohého priateľa nepríjemné a môže mu spôsobiť aj zdravotné problémy. Podľa Dušana Harbáča je nutné postarať sa o pohodlie vašich miláčikov a to rôznymi spôsobmi. Viac už tento prešovský veterinár prezradil v rozhovore.

Ktoré plemená psíkov sú v lete najviac ohrozené horúcim počasím?

Najviac ohrozené sú tzv brachycephalické plemená – majú kratší nos a tvar. Ide napríklad o anglického buldoga, francúzskeho buldočka. A tak sa im ťažšie dýcha, problém však majú aj obéznejšie či staršie psy, no samozrejme aj psy choré s kardiologickými či dýchacími ťažkosťami.

Čo všetko štvornohým miláčikom v lete hrozí a spôsobuje v danom období najväčšie nepríjemnosti?

Častým problémom v lete sú tzv. osiny – sú to suché klasy trávy, ktoré si psík pri prechádzke donesie na srsti a tie sa zvyknú zapichnúť do kože. A to najmä na labkách medzi prstami, ale dostať sa vedia aj do ucha, oka, papule či do iných otvorov alebo záhybov na tele. Tam spravia zápal a je tak nutné osinu vybrať a ranu ošetriť. Samozrejme, do toho patria aj kliešte a rôzne choroby s nimi súvisiace. Taktiež kožné ochorenia – rôzne alergie na peľ, trávy, bodnutia hmyzom a podobne.

S čím k vám Prešovčania so svojimi psíkmi v lete chodia najčastejšie?

Okrem vyššie spominaných problémov, v lete ľudia spolu s miláčikmi častejšie trávia čas v prírode na prechádzkach a tak tam sú častejšie úrazy, či bitky medzi psami, taktiež bolesti brucha po zožraní zbytkov po grilovačke a podobne.

Aké rady a tipy by ste prešovským psíčkarom odporúčali na teplé dni?

Vo veľmi teplé dni si treba rozvrhnuť deň pre aktivitu so psíkom na ranné, prípadne večerné hodiny, keď sú teploty prijateľnejšie. V najväčšom teple je dobré prechádzky skrátiť a častejšie ponúkať psíkom vodu, vyhľadať tieň, vyhnúť sa chôdzi po horúcom asfalte. Ak je psík zvyknutý na kúpeľ či plávanie, tak leto je vhodným obdobím. Nechávanie psa v aute samého, čo i len na krátku chvíľu, je neprípustné a može mať tragický koniec.

Prezradíte, ktoré plemená vydržia teplé počasie najlepšie?

Nedá sa presne povedať, ktoré plemená znášajú leto a teplo veľmi dobre, ale skôr sa dá hovoriť o plemenách, ktorým vyhovuje zima. Ale napríklad sibírske plemená znášajú horúčavy ťažšie.

Ako je to s množstvom vašej práce počas daného obdobia – máte v lete preplnenú ambulanciu a viac práce než inokedy?

Je to rôzne, ale najmä po víkende je tých pacientov s vyššie spomínanymi problémami viac.

S čím netradičným či kurióznym k vám niekedy klienti prišli? Na aké vtipné situácie nikdy nezabudnete?

Niekedy sa stane, že ľudia prídu so šteniatkom či mačiatkom, už mu dajú meno a až v ambulancii zistia, že to nie je psík, ale sučka alebo nie mačička, ale kocúrik a tak s menom potom treba improvizovať.

Ako dlho už pôsobíte ako veterinár a prečo ste sa rozhodli stať práve ním?

Ako veterinár posobím 15 rokov, už desať rokov v ambulancii v Prešove na Solivare. Môj otec je taktiež veterinár a tak už od detstva som pričuchol k tomuto povolaniu a prirástlo mi k srdcu. Veterinárka je aj moja manželka, takže sme taká rodinná firma.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Poskytol rady pre psíčkarov: Prešovský veterinár Dušan Harbáč
2
Galéria
Zdroj: Dušan Harbáč
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM