Ľubomír Hudačko Rôzne

Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Prešove natrafiť!

Psy, ktoré majú svoj domov v Prešove, sa počítajú v tisíckach. A medzi nimi sa nájdu aj také, ktoré sú v rámci svojho plemena jediným zástupcom v meste...

Ilustračný obrázok k článku Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Prešove natrafiť!
Foto: Ľubomír Hudačko

Asi nikoho neprekvapí fakt, že najviac psov v Prešove je zaevidovaných ako kríženci. K dnešnému dňu je ich presne 698. Taktiež zrejme pre mnohých nebude prekvapivá ani ďalšia trojica najpočetnejších plemien psov v našom meste: yorkshirský teriér (294), nemecký ovčiak (265) a labradorský retriever (149).

My sme sa však teraz zamerali na psie plemená, ktoré sa v našich končinách príliš často nevyskytujú. A vzhľadom na množstvo plemien havkáčov bolo z čoho vyberať. Až 57 psov prihlásených v Prešove je totiž v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovných päť takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

Už ste počuli napríklad o tomto plemene? Briard dostal meno podľa francúzskej provincie Brie a je inteligentný, pracovitý a silný pes. Ruský chrt je zase najstaršie ruské psie plemeno. V dnešnej dobe zvykne byť využívaný ako spoločenské plemeno a športový dostihový pes.

Ďalším psom, ktorý je v Prešove jediným zástupcom svojho druhu, je aj Hokkaido Ken. Uvedené plemeno je japonské a má dobre stavané celé telo. Srsť, ktorá pokrýva telo je veľmi hustá, na dotyk jemná. Sú to dôstojné, dominantné psy, no zvyknú bývať aj tvrdohlavé.

V Prešove má však svoj domov aj jedna Tibetská doga, pričom toto psie plemeno je považované za jednu z najväčších psích ras. A taktiež v našom meste evidujú aj jedného zástupcu plemena Nórsky lundehund. To je zase najstaršie nórske psie plemeno. Bolo špeciálne vyšľachtené a chované vďaka tomu, že používalo šesť prstov namiesto štyroch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM